To θετικό momentum της Ελλάδας και την ειδοποιό διαφορά με τις ξένες αγορές θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες και εταιρείες, καθώς προχωρούν σε ένα μπαράζ παρουσιάσεων προς ξένους επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και, κυρίως, το σήμα που έδωσε με τις δηλώσεις ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει τους στόχους τους στη μείωση των κόκκινων δανείων», είναι το νέο πρωταρχικό δεδομένο στην ελληνική αγορά. Οταν ο επόπτης των τραπεζών κρίνει δημοσίως, δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι μόνιμοι αμφισβητίες που σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες.
Το δεύτερο στοιχείο που αναμένουν οι ξένοι επενδυτές για το επόμενο διάστημα είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ δανειστών – Ελλάδας σε ό,τι αφορά το σχέδιο προσέλκυσης νέων κεφαλαίων στη χώρα, αφού μέχρι σήμερα έχουν ακούσει μόνο για μειώσεις φόρων. Για ξένους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας η συμφωνία θα αποτελεί το σημείο καμπής, καθώς εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα απονεμηθεί και η επενδυτική βαθμίδα. Υστερα από έναν «κόκκινο» Αύγουστο με πτώση -μετά από κέρδη έως 250% στις τράπεζες- λόγω αυτών που έγιναν στο εξωτερικό προκλήθηκε υποχώρηση από την αποχώρηση των επενδυτών που τοποθέτησαν κεφάλαια στην Ελλάδα λόγω εκλογών (Mitsotakis trade).
Οι τράπεζες πρέπει να πείσουν εκ νέου τους επενδυτές τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και την οικονομία. Αλλωστε, κυρίως, χρειάζεται να επιστρέψουν στη βασική δουλειά τους: τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις απόψεις Αμερικανών διαχειριστών, υπό όρους η ελληνική αγορά δύναται να διαφοροποιηθεί καθώς υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: η δεκαετής ύφεση έχει συμπιέσει υπέρμετρα τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, συνεπώς η διόρθωση έχει επέλθει. Σαφώς και η Ελλάδα δεν θα είναι ανεξάρτητη από τη διεθνή κατάσταση, ωστόσο η αντίδραση των αγορών απέναντι στις κεντρικές τράπεζες θα κριθεί στις 12 και 18 Σεπτεμβρίου. Οπως τονίζουν επίσης, το 2019 θα ολοκληρωθεί τους δύο επόμενους μήνες και έτσι οι διεθνείς διαχειριστές δεν θα υπονομεύσουν τα κέρδη τους ύστερα από νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι παρουσιάσεις
Οι παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές εντός του Σεπτεμβρίου αντικατοπτρίζουν και το ενδιαφέρον αυτών υπό το φως της άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και των επικείμενων αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, σήμερα στελέχη του Investor Relations της Alpha Bank θα συναντήσουν πελάτες τους σε εκδήλωση της Goldman Sachs στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές. Την επόμενη ημέρα στο Λονδίνο, η Alpha Bank, και πιθανότατα και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση της HSBC, επίσης για τις αναδυόμενες αγορές.
Εξάλλου, στις 4 Σεπτεμβρίου η Αlpha Bank θα παρουσιάσει τις προοπτικές της τράπεζας σε συναντήσεις με ξένους επενδυτές της Citigroup στη Νέα Υόρκη. Αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς) και εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν μια σειρά από ξένους επενδυτές στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ.
Στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχουν και μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Τέλος, στις 24-26 Σεπτεμβρίου η Bank Of America διοργανώνει ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Ολες οι συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές αφορούν μετόχους των τραπεζών οι οποίοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του εξαμήνου, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες που επίκεινται, όπως η έγκριση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων και οι τιτλοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Οι συναντήσεις όμως αντανακλούν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που η διεθνής ανησυχεί και αναμένει ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας και των αρνητικών επιτοκίων που έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες.