search icon

Οικονομία

Ρεβεγιόν με ειδοποιητήρια, κλητήρες και φόρους «κατ’εκτίμησιν» της Εφορίας

Ποιους φορολογούμενους και γιατί κυνηγά από σήμερα η ΑΑΔΕ - Γενικός ξεσηκωμός παραμονή Πρωτοχρονιάς για να εισπραχθούν φόροι εκατομμυρίων

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για χιλιάδες φορολογούμενους -αλλά και για τις ίδιες εφορίες- από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τις Πράξεις «Φόρου κατ’ εκτίμησιν» που για πρώτη φορά στα χρονικά επιβάλλει το Δημόσιο, σε βάρος όσων εντόπισε να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα για τα οποία έχει λάβει γνώση η ΑΑΔΕ.

Και εφέτος όπως και πέρυσι, τελευταία ημέρα της χρονιάς και πάλι, ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ σηκώνεται στο πόδι για να προλάβει να αποστείλει μαζικά «ραβασάκια» πριν μπει το 2021, για αδήλωτα εισοδήματα τα οποία εντόπισε ύστερα από διασταυρώσεις η φορολογική διοίκηση.

Από χθες στις ΔΟΥ της χώρας έχει σημάνει συναγερμός, όταν πρωί-πρωί βρήκαν στα γραφεία τους τις γραπτές εντολές που τους απέστειλε από το βράδυ της Πέμπτης η ΑΑΔΕ.

Με αυτές τους δίνει οδηγίες -κυριολεκτικά στην εκπνοή του χρόνου– πώς να χειριστούν τους πολίτες που καλούνται να υποβάλουν μέχρι σήμερα, Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλώσεις φόρου για εισοδήματα που είχαν το 2014.

Παρότι η παραμονή Πρωτοχρονιάς είθισται να αποτελεί και ημιαργία για το Δημόσιο, το έγγραφο (ΔΕΑΦ 174223/29-12-2020) με ημερομηνία έκδοσης 29 Δεκεμβρίου 2020, δίνει «οδηγίες για την παραλαβή και χειρισμό των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020».

Η κινητοποίηση αφορά χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι:

«Στο κυνήγι» για να μη χαθούν οι φόροι

Υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 ή 60.000 συνολικά οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν φέτος, για αδήλωτα εισοδήματα του 2014. Σε αυτούς το Δημόσιο επιχειρεί να επιβάλει έστω και την τελευταία στιγμή τους φόρους που αναλογούν για εισοδήματα που φαίνεται πως απέκρυψαν.

Ωστόσο, τώρα διαπιστώνεται πως η μαζική αποστολή Ειδοποιητηρίων ηλεκτρονικά δεν αρκούσε να επιτύχει τον σκοπό της, αφού χιλιάδες ήταν τελικά εκείνοι που δεν μπήκαν να δουν το «ραβασάκι» που τους περίμενε στο Taxisnet. Έτσι δεν πήραν χαμπάρι ότι η εφορία «τους κτυπά την πόρτα» για να τους επιβάλει φόρο.

Από το Νόμο όμως, η Πράξη Εκτιμώμενου φόρου προβλέπει προθεσμία εφόσον πρώτα λάβουν γνώση οι άμεσα θιγόμενοι, εντός της οποίας μπορούν να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους, να αμφισβητήσουν ή και να ακυρώσουν τον φόρο που ερήμην τους η Εφορία τους καταλόγισε.

Η ίδια η εγκύκλιος άλλωστε αναφέρει περιπτώσεις λαθών για τους οποίους μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να διαγράψει οίκοθεν τον Φόρο που επέβαλε από μόνη της, χωρίς να προηγηθεί δήλωση Ε1 του φορολογουμένου.

Για τον λόγο αυτό και η ΑΑΔΕ εξέδωσε εσπευσμένως προχθές εντολή ώστε σήμερα να αποστέλλονται ομαδικά ειδοποιητήρια, με συστημένες επιστολές ή με θυροκόλληση στα σπίτια και στην επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων, για όσους «δεν έλαβαν γνώση της έκδοσης» της Πράξεως Φόρου κατ’ εκτίμησιν!

Το νέο μέτρο της «κατ’εκτίμησιν» επιβολής Φόρου σε εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί, αποτελεί ένα μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης. Έχει ψηφιστεί και ισχύει για πρώτη φορά εφέτος με σκοπό να μπορεί η Φορολογική  Διοίκηση να αξιοποιεί στοιχεία (βεβαιώσεις αποδοχών, ενημερωτικά συντάξεων, δηλώσεις καταβολής αναδρομικών κλπ) ώστε να ξετρυπώνει «ξεχασιάρηδες» φορολογουμένους που πίστευαν πως θα γλιτώσουν και δεν θα εντοπιστούν ποτέ, αν αποφύγουν να υποβάλουν δήλωση.

«Τέλος χρόνου» για παραγραφή

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά ήταν στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών από χρόνια, ενώ αναρτήθηκαν προ μηνός ήδη και στο Taxisnet οι σχετικές καταλογιστικές Πράξεις.

Η κοινοποίηση στο Taxisnet ήταν ο πρώτος και πιο διαδεδομένος πια τρόπος Κοινοποίησης. Δε συνεπάγεται όμως αυτομάτως ότι έλαβε γνώση ο άμεσα ενδιαφερόμενος (καθώς μάλιστα μπορεί άλλοι να έχουν αποβιώσει στο μεσοδιάστημα ή άλλοι στο εξωτερικό κλπ).

Η ΑΑΔΕ σπεύδει τώρα να αξιοποιήσει και τους υπόλοιπους τρόπους. Όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών (Ν.4174, αρθρο 5, παρ.2) εάν η Πράξη αφορά φυσικό πρόσωπο, «η κοινοποίηση συντελείται εφόσον»:

1.  κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά στον λογαριασμό τού εν λόγω προσώπου στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet, αποστέλλοντας εν συνεχεία και ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του,

2.  αποσταλεί με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου, ή

3. επιδοθεί στο εν λόγω πρόσωπο, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η επίδοση με άλλον τρόπο. Η κοινοποίηση θεωρείται νόμιμη, εφόσον γίνει στην τελευταία δηλωθείσα στη Φορολογική Διοίκηση διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου.

Πού και ποιους ψάχνει η Εφορία

Όπως τονίζεται και στην ίδια (από 29/12/2020) Εντολή της ΑΑΔΕ, η οδηγία εκδόθηκε:

Η Εντολή προς τους εφοριακούς είναι να κοινοποιήσουν τις πράξεις εκτιμώμενου φόρου μέχρι 31/12/2020 (μέχρι σήμερα δηλαδή) «σε όσους φορολογουμένους δεν έχουν λάβει γνώση της έκδοσης αυτών».

Τους καλεί όμως και να ξεκινήσουν τις κοινοποιήσεις «από τις πράξεις με τα μεγαλύτερα ποσά φόρου (σσ: που φτάνουν και ή ξεπερνούν και τα 70.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις) ακολουθώντας φθίνουσα σειρά, σύμφωνα με την επιχειρησιακή δυνατότητα των ΔΟΥ».

Δεδομένου ότι η επιχειρησιακή δυνατότητα των ΔΟΥ είναι μειωμένη λόγω COVID και της απουσίας προσωπικού, οι Έφοροι ανησυχούν πως με την ανάθεση σε αυτούς της αποστολής να προλάβουν σε μία ημέρα να κοινοποιήσουν ιεραρχικά τους φόρους σε όσους περισσότερους μπορούν, ίσως βρεθούν μελλοντικά αντιμέτωποι και με ευθύνες γιατί ορισμένων φορολογουμένων οι Πράξεις κατέστη εφικτό να κοινοποιηθούν εμπρόθεσμα, ενώ κάποιων άλλων όχι –στερώντας ενδεχομένως και πολύ υψηλά ποσά φόρων το Κράτος.

Επιπλέον, εκφράζουν και φόβους γιατί παράλληλα παραγράφονται επίσης σήμερα και άλλες υποθέσεις τις οποίες πρόσφατα χρεώθηκαν προκειμένου να εκδώσουν εντολές ελέγχου ώστε να μη χαθούν για το Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη:

Η Generali εξαγοράζει την AXA στην Ελλάδα – 20ετής συνεργασία με την Alpha Bank

Στον «πάγο» για ένα εξάμηνο πλειστηριασμοί α’ κατοικίας και Νόμος Κατσέλη

Μαρίνα Αλίμου: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ

Exit mobile version