search icon

Οικονομία

Reuters: Τα 5 ερωτήματα των αγορών για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Για πολλούς οικονομολόγους, το επιχείρημα για άμεση στήριξη από την ΕΚΤ είναι επιτακτικό, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό – ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο και αναμένεται μία ακόμη χειρότερη επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει την Πέμπτη, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία του κορονοϊού. Το δημοσιονομικό πακέτο, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής μειώνει την πίεση στην ΕΚΤ να δράσει γρήγορα. Για πολλούς οικονομολόγους, όμως, το επιχείρημα για άμεση στήριξη από την ΕΚΤ είναι επιτακτικό, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό – ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο και αναμένεται μία ακόμη χειρότερη επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο.

Τα πέντε βασικά ερωτήματα στα ραντάρ των αγορών, σύμφωνα με το Reuters, είναι τα εξής:

1. Πόσο μπορεί να αυξήσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων;

Η καθυστέρηση μίας πρόσθετης στήριξης θα διατηρούσε την πίεση στους πολιτικούς της Ευρώπης να δράσουν και θα έδινε περισσότερο χρόνο στην ΕΚΤ να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της έκδοσης ομολόγων από την ΕΕ στο πρόγραμμά της για αγορές τίτλων. Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, αναμένουν ότι το έκτακτο πρόγραμμά της αγορών λόγω της πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 750 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί κατά 500 δισ. ευρώ, ενώ η ABN Amro θεωρεί ότι θα διπλασιαστεί. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της, τα απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία και οι προσδοκίες μίας περαιτέρω εκτίναξης των δημόσιων δαπανών και των εκδόσεων ομολόγων υποδηλώνουν ότι μία κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο παραμένει πιθανή, αναφέρουν οικονομολόγοι.

2. Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μειώνει την πίεση στην ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ καλούσε από καιρό τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη, με τις ελπίδες για αυτό να είναι μεγάλες μετά την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης την περασμένη εβδομάδα. Το σχέδιο απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τις χώρες της ΕΕ και είναι απίθανο να καθυστερήσει την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης τώρα, σύμφωνα με οικονομολόγους. Αν η πρόταση επικυρωθεί, το σχέδιο ανάκαμψης θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς την κοινή έκδοση χρέους ως ενός μείζονος χρηματοδοτικού μέσου. Η προοπτική κοινών ομολόγων της ΕΕ θα ενθάρρυνε την ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα υπερεθνικά ομόλογα.

3. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα επιχειρήσεων που έχασαν την επενδυτική διαβάθμισή τους στην πανδημία;

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει τα ομόλογα εταιρειών (“fallen angels”) που έχουν χάσει την επενδυτική διαβάθμισή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολλοί αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά τέτοιου ριψοκίνδυνου χρέους. Η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές τον Απρίλιο, όταν επέλεξε να μη συμπεριλάβει τα ομόλογα αυτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, ενώ χαλάρωσε τους κανόνες της για τη χορήγηση δανείων με ενέχυρο τίτλους που έχουν υποβαθμιστεί πρόσφατα

4. Τι θα δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις;

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 5% έως 12%. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ, που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, είναι πιθανόν να αντανακλούν τις πιο απαισιόδοξες δηλώσεις και να δικαιολογήσουν τη μεγαλύτερη στήριξη.

5. Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου έχει μειώσει την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει «ό,τι χρειαστεί»;

Η ΕΚΤ πρέπει να δικαιολογήσει τη θέση της έως τον Αύγουστο, διαφορετικά η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) πρέπει να σταματήσει να αγοράζει γερμανικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ. Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδια έκτακτα σχέδια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων χωρίς τη συμμετοχή της Μπούντεσμπανκ. Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα τονίσει την ανεξαρτησία και τη δέσμευσή της στα προγράμματα στήριξης.

Exit mobile version