Η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές της σε βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, περικοπές δαπανών και ενεργειακά θέματα, κινούμενη πιο κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου, αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημα του επικαλούμενο πηγές με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους επιχειρούν τόσο η Κομισιόν όσο και η κυβέρνηση. «Υπάρχει πρόοδος μεν, δεν υπάρχει συμφωνία προς τον παρόν δε», δηλώνει στο newmoney.gr πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επισήμως η εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μοσκοβισί, Άνικα Μπράιτχαρντ δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Και το Μέγαρο Μαξίμου όμως απ’ την πλευρά του κρατά κλειστά τα χαρτιά του με κυβερνητική πηγή να αρνείται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. «Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή», δήλωσε σχετικά.
Αντικρουόμενα μηνύματα όμως υπάρχουν και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Ο επικεφαλής επί των διαπραγματεύσεων υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωνε χθες το βράδυ ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζετε» ενώ μόλις το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος έλεγε στο Star πως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του συνταξιοδοτικού, του εργασιακού και της ενέργειας.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται δύο αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ως 1% του ΑΕΠ το 2019. Επίσης έχει συμφωνηθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε περίπου 6.000 ευρώ προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
Με βάση τις πληροφορίες του Reuters στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεν θα πιεστεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητηθεί από το ΔΝΤ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ειχαν αποδυναμωθεί ως μέρος της συμφωνίας το 2012, αναμένεται να επανεξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Αναφορικά με τα ενεργειακά και κυρίως με το κρίσιμο ζήτημα της ΔΕΗ, το Reuters επικαλούμενο πάλι πληροφορίες αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία για την πώληση παραγωγικών μονάδων. Συγκεκριμένα η Αθήνα φέρεται να συμφώνησε να πουλήσει ως το 40% των μονάδων λιγνίτη που διαθέτει η Επιχείρηση. Ωστόσο αξιωματούχος του υπ. Ενέργειας δηλώνει ότι το ζήτημα εξακολουθεί να είναι υπό συζήτηση.
Πάντως εφόσον επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική συμφωνία τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες ώστε να ολοκληρωθούν και οι λεπτομέρειες με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να ξεκινήσει να νομοθετεί για τις μεταρρυθμίσεις απ’ τη στιγμή που θα κλειδώσει η συμφωνία, ακόμα και απ’ τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καταλήγει το τηλεγράφημα.
«Θεωρώ ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup στις 7 Απριλίου», εκτίμησε ένας απ’ τους αξιωματούχους που μίλησε στο Reuters.