Μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ενέργειας, των συντάξεων και της εργασίας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, καθώς ελπίζει να λάβει τις τελευταίες δόσεις του διεθνούς προγράμματος διάσωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως αναφέρει, η Αθήνα επιθυμεί να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση από τους πιστωτές της πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προσβλέποντας επίσης σε μια συμφωνία για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Αν πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές και την Eurogroup, θα λάβει περίπου νέα δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ.

greeee.png

Το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, το τρίτο που λαμβάνει από το 2010, ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα έχει λάβει βοήθεια ύψους 46 δισ. ευρώ και το Eurogroup δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με τα υπόλοιπα κεφάλαια, αφού θα έχει καταβάλει τα τελευταία 12 δισεκατομμύρια δάνεια.

Μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ εργοδοτών και προσωπικού.

Περιγράφει επίσης τα μέτρα για την περίοδο μετά τη διάσωση, όπως πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την προσεχή εβδομάδα.

Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσης στο κοινοβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2019-2022, στο οποίο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί, σημειώνει το Reuters.

Η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από το 2010 σε αντάλλαγμα για σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. σημειώνει το Reuters.
Τα κεφάλαια αυτά διέσωσαν τη χώρα αλλά αύξησαν ταυτόχρονα  το χρέος της το οποίο ανέρχεται πλέον στο 180% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς να χρειαστέι προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης ενώ έχει δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της με κεφάλαια που προέρχονται απευθείας από τις αγορές. εξυπηρετήσει το χρέος της με κεφάλαια που συγκεντρώνονται απευθείας από τις αγορές.