Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μπορεί να μοιάζει με τον μύθο του Σισύφου, αλλά στην πραγματικότητά πρόκειται για έναν «Ηράκλειο Άθλο», σχολιάζει το Reuters, εννοώντας ότι υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, εκτίμηση που ασπάζονται τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ αλλά όχι και η Γερμανία.
Όμως το ποσοστό αυτό μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση κι όλοι το ξέρουν. Η Γερμανία δεν θέλει να φανεί υποχωρητική απέναντι σε μια χώρα που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα προηγούμενα δύο προγράμματα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί αδύναμη ή να συμφωνήσει σε στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αλλά όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι αν η Αθήνα καταφέρει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπάρχει ελπίδα, εξηγεί το Reuters.
«Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για 1-2 χρόνια, ή σε χαμηλότερο στόχο, πέριξ του 2,5%. Αλλά η Αθήνα θα πρέπει να δώσει κάτι σε αντάλλαγμα. Οι μισοί μισθωτοί και συνταξιούχοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Το κράτος δίνει περίπου το 10% του ΑΕΠ του στο συνταξιοδοτικό σύστημα (περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και ακόμα η Ελλάδα αρνείται ότι αυτό είναι γενναιόδωρο» υποστηρίζει το Reuters.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί, κι ούτε πρέπει να πιέσει πολύ, καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές και ολλανδικές εκλογές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να φανούν πολύ επιεικείς με την Ελλάδα, όσο υπάρχει και το πρόβλημα της Ιταλίας. Κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως παραιτηθεί. Κι αυτό ίσως έφερνε στην εξουσία μια κυβέρνηση πιο συνεργάσιμη, ίσως πιο… “Ηράκλεια”» καταλήγει το Reuters.