search icon

Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει 2 νέες εκδόσεις ομολόγων – Αναβολή πρόωρης εξόφλησης ΔΝΤ

Το ζήτημα της αναβολής των πληρωμών προς το ΔΝΤ πρόκειται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πότε η Ελλάδα θα προχωρήσει τις πληρωμές

Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση τουλάχιστον δύο νέων ομολόγων μέχρι το τέλος του χρόνου και θα μπορούσε να αναβάλλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται επίσης η έκδοση λιγότερων εντόκων γραμμάτιων.

«Το σχέδιο μας είναι να για έκδοση τουλάχιστον δύο ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συγκεντρώσουμε περίπου 4 τρισ. ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ με μία 15ετή και μία 7ετή έκδοση νωρίτερα φέτος.

Υπό εξέταση φαίνεται να βρίσκεται επίσης η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

«Ενδέχεται να αναβάλλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να λέει το πότε σχεδιάζει η Ελλάδα να προχωρήσει στις πληρωμές.

Η Ελλάδα πλήρωσε 2,7 δισ. ευρώ για δάνεια στο ΔΝΤ το 2019, στην ουσία προπληρώνοντας το δάνειο, με αποτέλεσμα ο δανεισμός της χώρας προς το ΔΝΤ να πέφτει στα περίπου 6 δισ. ευρώ.

Κατά τη χειρότερη κρίση χρέους της σε δεκαετίες, η οποία ξέσπασε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα βγήκε εκτός από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ανίκανη να χρηματοδοτηθεί, δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο) έληξε τον Αύγουστο του 2018.

Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% έως 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Το κόστος των έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Ιούνιο.

«Η μετατροπή της στρατηγικής δανεισμού της χώρας αφορά τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα δανεικά και δεν αφορά απαραίτητα τη συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα της χώρας» δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου θα φτάσουν τα 12μ5 δισ. ευρώ, όπως και το 2019.

Η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα ύψους 15,7 δισ. ευρώ από τα μη εκταμιευμένα δάνεια του τρίτου μνημονίου και έσοδα από εκδόσεις ομολόγων.

Exit mobile version