search icon

Οικονομία

Reuters: Η Ελλάδα αναθέτει σε νομπελίστα το αναπτυξιακό της σχέδιο

Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, νέες υποδομές και ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία υπάρχει δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης

Η σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας έγινε θέμα από το διεθνές πρακτορείο Reuters που υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αναθέτει σε νομπελίστα το αναπτυξιακό της σχέδιο» παρουσιάζει ένα μίνι πορτραίτο του Νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου, η οικονομία της Ελλάδας έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, νέες υποδομές και ισχυρή πολιτική βούληση, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Χριστόφορος Πισσαρίδης την Τρίτη.

Ο καθηγητής με την Βρετανική και Κυπριακή υπηκοότητα, μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ οικονομίας του 2010 και ειδικεύεται στην οικονομία της ανεργίας, τις πολιτικές ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Πισσαρίδη ως επικεφαλής της επιτροπής στην οποία ανατέθηκε η σύνταξη της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα η οποία αναδύεται μετά από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσής της το 2018 και μια δεκαετή κρίση χρέους.

Ο Πισσαρίδης είπε στον Μητσοτάκη ότι ανέλαβε τη θέση γιατί «η Ελλάδα έχει υποφέρει περισσότερο από ό, τι έπρεπε κατά τα τελευταία 10 χρόνια» ενώ το σχέδιο όπως είπε, θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο.

Όπως είπε η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, τα logistics, την καινοτομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

“Υπάρχουν σίγουρα καλές προοπτικές για ανάπτυξη, αλλά απαιτειται εργασία για μεταρρυθμίσεις και νέες υποδομές. Η απαιτούμενη πολιτική βούληση υπάρχει “, ανέφερε.

Ο Μιτσοτάκης ανέφερε ότι μια οικονομική στρατηγική που ανταποκρίνεται στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας: υψηλό δημόσιο χρέος, χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή επενδυτική χρηματοδότηση.

“Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν, όχι ζητήματα που μπορεί να λύσει ένα μαγικό ραβδί”, δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Exit mobile version