Μετά την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν για το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, οι δύο πλευρές βαδίζουν αργά προς μία συμφωνία, για τα επιπλέον μέτρα.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, Ελλάδα και πιστωτές έχουν αφήσει ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες όμως είναι και απαραίτητες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 10,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται λόγω των μεγάλων διαφωνιών που υπάρχουν στο εσωτερικό της.
«Είναι ένα θέμα της κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους νομοθέτες να ψηφίσουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters και πρόσθεσε:
«Ορισμένες από τις ενέργειες που απαιτούνται, επίσης, επιδεινώνουν τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί και πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Για να καταφέρουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα ορισμένα από τα εκκρεμή αυτά ζητήματα θα μπορούσαν να αναβληθούν για το Σεπτέμβριο σχολίασε επίσης ο αξιωματούχος
«Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδοχικές ψηφοφορίες έχουν βάλει σε δοκιμασία την κυβέρνηση, ενώ κάποιες από τις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές αφορούν την αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ, το «πάγωμα» μισθών, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου.
Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι δανειστές εξετάζουν τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Άλλη πηγή του Reuters από τους δανειστές ανέφερε ότι τα εκκρεμή ζητήματα δεν μπορούν να χαλάσουν τη συμφωνία και να διακοπεί η διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, πηγές κοντά στους δανειστές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δηλώνουν αισιόδοξοι ότι παρά τις όποιες διαφωνίες η συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα και η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων στις ελληνικές τράπεζες.