Η διαφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ στην προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος απασχολεί τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Μπορεί οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφώνησαν την Δευτέρα στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους όμως διαφώνησαν στις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους με το ΔΝΤ, αφήνοντας αναπάντητο το αν το ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα και με το Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως οι Θεσμοί απέχουν πολύ από την συμφωνία.
Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% ενώ ζητά συγκεκριμένες μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος.
Όπως υποστήριξε, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτείται από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο πιο αναξιόπιστη θα είναι η επίτυχία του όποιου προγράμματος ενώ τονίζεται ότι η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι βιώσιμη.
Μάλιστα αξιωματούχος έκανε λόγο για άδικη κατηγορία προς το Ταμείο ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, αφού όπως σημειώνεται άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.
Oι 19 υπουργοί των Οικονομικών ευελπιστούσαν στην συμμετοχή στο πρόγραμμά του IMF εκπρόσωποι το οποίου τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν πρόκειται για το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης και αν υπάρξει ανακούφιση του ελληνικού χρέους και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.
Η πηγή από το IMF χαρακτηρίζει καταδικασμένο σε αποτυχία τον σχεδιασμό περί πρωτογενούς πλεονάσματος από την Αθήνα ύψους 3,5% ενώ προκρίνει ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5%.