«Δίψα» για ρυθμίσεις χρεών και μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις επιτοκίων και δόσεων των δανείων, δείχνει η «κοσμοσυρροή» για αιτήσεις στην πλατφόρμα των ευάλωτων δανειοληπτών.
Το πρώτο βήμα και βασική προϋπόθεση για συμμετοχή των δανειοληπτών στο νέο πρόγραμμα επιδότησης «50%-50%» που ετοιμάζεται από τις τράπεζες, αποτελεί η έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη.
Προκειμένου να επιδοτηθούν για τα στεγαστικά ή και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη κατοικίας, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα έκαναν είσοδο στο Gov.gr όσοι δεν έχουν μπει ποτέ για να εκδώσουν Βεβαίωση, από τότε που έχει ανοίξει η σχετική εφαρμογή.
Συγκεκριμένα, σε ελάχιστες ημέρες αφότου ξεκίνησε η διαδικασία (από 1η έως 6 Φεβρουαρίου):
- δεκάδες χιλιάδες οφειλετών μπήκαν στην πλατφόρμα gov.gr
- 22.909 εξ αυτών ξεκίνησαν να συμπληρώνουν την αίτηση για Βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη
- 13.509 εξ αυτών (σχεδόν οι μισές) είναι ενεργές αλλά προσωρινά αποθηκευμένες και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί οριστικά.
- 8.339 οριστικοποιήθηκαν και αναμένουν άντληση στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας από την πλατφόρμα, ενώ
- 1.061 έχουν έλαβαν άμεσα ήδη την βεβαίωση ευάλωτου νοικοκυριού.
Αυτό δείχνει επίσης ότι τουλάχιστον 1 στους 2 οφειλέτες δυσκολεύεται να πατήσει «συναίνεση» στην αίτηση για να γίνει κοινοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στους πιστωτές του και να παράσχει την άδεια στους χρηματοδοτικούς φορείς και στο δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην αίτηση, προς διαπίστωση αν είναι όντως «ευάλωτος οφειλέτης».
Στην πραγματικότητα, ενώ το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης των δόσεων απευθύνεται σε πάνω από 30.000 δανειολήπτες, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια μόλις δουν ότι απαιτείται διασταύρωση των στοιχείων τους.
Μέσα σε 6 μέρες, από τους 23.000 που μπήκαν στη διαδικασία των αιτήσεων, μόλις το 1/3 έκανε την αίτηση και 1 στους 23 πήρε τη βεβαίωση στα χέρια του –ρυθμός πάντως που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, με τον νέο εξωδικαστικό (ν.4738/2020):
- περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έκαναν ρυθμίσεις,
- ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 1,08 δισ. ευρώ, προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς
- το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.
Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό ως το 2020, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
Ο αριθμός των ρυθμίσεων πάντως παραμένει χαμηλός, για αυτό το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει άμεσα τροπολογία που φέρνει 5 αλλαγές στο υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και συγκεκριμένα:
- διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων, ώστε να μπορούν να εντάσσονται και οφειλέτες που έχουν μία και μοναδική οφειλή
- μειώνεται το επιτόκιο της ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο.
- καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το δημόσιο
- καθίσταται υποχρεωτικό τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους οφειλέτες, να αιτιολογούν γιατί δεν κάνουν αποδεκτή την πρόταση ρύθμισης που παράγει αυτόματα ο μηχανισμός μέσω αλγόριθμου. Η δικαιολογία της απόρριψης που δίνουν, θα αναρτάται δημόσια μέσα στην πλατφόρμα.
- εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΟΙΚ: Νέο Μεσοπρόθεσμο 2024-2027 με «κρυφές» παροχές (πίνακας)