της Σοφίας Ζαφείρη
Μπορεί κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πανηγύριζε για το «success story» και την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να προσπαθεί, στο City του Λονδίνου, να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία αξίζει να τοποθετηθούν και ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου να «βλέπει» πιθανότητα εξόδου στις αγορές στα τέλη του 2017, αλλά για να συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να δώσει το… «ΟΚ» η Ευρωζώνη.
Και μάλλον φαίνεται αρκούντως δύσκολο, με δεδομένο το νέο ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) προς τους δικούς του επενδυτές (το οποίο εκδίδεται σε 6μηνιαία βάση), ούτω λίγο ούτω πολύ θέτει υπό αμφισβήτηση της εκταμίευσης της δεύτερης «παρτίδας» της τρέχουσας δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Στην εισαγωγή του ενημερωτικού σημειώματος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αν και καλωσορίζει τη συμφωνία του Eurogroup και τη συμμόρφωση της Ελλάδας στα προαπαιτούμενα, φροντίζει να στείλει και μία σαφή προειδοποίηση: τα 800 εκατ. ευρώ τα οποία η χώρα αναμένεται να λάβει τον Σεπτέμβριο, θα καταφθάσουν στα ταμεία του δημοσίου μόνο εάν αυτό «φερθεί ορθά» και μέχρι τότε έχει φροντίσει να αποπληρώσει τα χρέη του προς τους ιδιώτες.
«Τα 8,5 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης θα καλύψουν τις εξωτερικές ανάγκες αποπληρωμής δανείων της Ελλάδα για τους επόμενους μήνες, την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες και τη δημιουργία ενός «προστατευτικού αποθεματικού». Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά από την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων και θα αγγίξει τα 7,7 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει μία ακόμη εκταμίευση, ύψους 0,8 δισ. ευρώ με στόχο την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τους οφειλέτες του, μετά το καλοκαίρι, αλλά αυτή θα δοθεί εφόσον η Ελλάδα έχει κατορθώσει, με δικούς της πόρους, να καθαρίσει σημαντικό μέρος των οφειλών της», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.
Με απλά λόγια ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί στην Αθήνα ότι για να υπάρξει εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει να προηγηθεί και μία «μίνι αξιολόγηση» εντός του Σεπτεμβρίου και εάν όλα είναι «εντάξει» τότε και ο ESM θα ανταποκριθεί στην καλή συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ομιλία του κ. Ρέγκλινγκ σε συνέδριο στο γερμανικό «Walter Eucken Institute», στην οποία, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ιδίως στη Γερμανία, ακούω συνέχεια ότι τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβολή στον ελληνικό λαό που αναγκάστηκε να δεχτεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία».