Η Ευρωζώνη «εργάζεται σκληρά» ώστε να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Αναφερόμενος στις αιτίες της «κόντρας» μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι από τη μία πλευρά το ΔΝΤ είναι περισσότερο απαισιόδοξο για τον ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να φθάσει η ελληνική οικονομία απ’ ότι οι Ευρωπαίοι και από την άλλη ότι επιθυμεί τη λήψη μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα άμεσα και όχι μετά το 2018, όταν και τυπικά ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο.
«Υπάρχει διαφωνία σε δύο τομείς: το ΔΝΤ είναι περισσότερο απαισιόδοξο για την ανάπτυξη. Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι και μόλις έχουμε στην κατοχή μας τα επίσημα στοιχεία για το 2016, θα γνωρίζουμε καλύτερα τι θα πρέπει να περιμένουμε. Μακάρι να είμαστε εμείς αυτοί που έχουν δίκιο, καθώς θα κάνει ευκολότερα τα πράγματα για την Ελλάδα.
» Η δεύτερη διαφωνία αφορά το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ να επιθυμεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων ανακούφισής του. Στην Ευρώπη θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν κριθεί απαραίτητο. Όμως και με δεδομένα τα επίσημα στοιχεία που θα λάβουμε από την Αθήνα μπορεί η διαφορά αυτή να γεφυρωθεί. Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να μείνει το ΔΝΤ. Άλλωστε αρκετά κοινοβούλιο ενέκριναν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα υπό τον όρο ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Απατώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο ο στόχος για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από μία χώρα που η αποτίμηση της οικονομίας της έχει υποχωρήσει κατά 30%, είναι υπερβολικός, ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
«Δεν υπάρχει καμία διαφωνία για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχει υπογραφεί απ’ όλους τους δανειστές και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Βάσει των εκτιμήσεών μας, τα μέτρα που έχουν, ήδη, ληφθεί είναι ικανά να οδηγήσουν σε επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Όμως το ΔΝΤ διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο. Το μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο διάστημα ο στόχος αυτός μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνεται. Αυτό είναι ένα ανοιχτό θέμα, καθώς βάσει της συμφωνίας ο όρος είναι ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και μεσοπρόθεσμα» και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σημαίνει το «μεσοπρόθεσμα». Πάντως έχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγμάτευση (σ.σ.: αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018)».
Σοφ. Ζαφ.