search icon

Οικονομία

Ρέγκλινγκ και ΔΝΤ προς Αθήνα: Οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν τον Αύγουστο

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο μόνο αν συνεχίσει να τις εφαρμόζει αναφέρει ο επικεφαλής του  ESM – Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι μακροχρόνια, προειδοποιεί το ΔΝΤ - Από την «καθαρή» στην... «αρκετά καθαρή» έξοδο το γυρίζει ο Τσακαλώτος

Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί έως τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από αυτό εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη Σλοβενία, λίγες ώρες μετά το νέο μήνυμα του ΔΝΤ προς την Αθήνα πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα θα είναι μακροχρόνια και ενώ ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος αρχίζει να… θολώνει το αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου από το πρόγραμμα, παραδεχόμενος πως ο Ντέκλαν Κοστέλο έχει δίκιο (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ομιλία του, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορούσε στο μέλλον να βρεθεί στο επίκεντρο της όποιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Σήμερα, το βασικό έργο του ESM είναι να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις που έχουν αποκοπεί από τις αγορές με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που επαναφέρουν σε σωστή τροχιά τις οικονομίες τους. Τα τελευταία χρόνια, το Ταμείο έχει βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Επί του παρόντος, η ευρωζώνη δεν έχει προκαθορισμένους κανόνες αναδιάρθρωσης χρέους για να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία μία κυβέρνηση χάνει την πρόσβαση στην αγορά και αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει κατά περίπτωση για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προέκυψαν.

«Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο να περιοριστούν οι κίνδυνοι εάν τα κράτη-μέλη επρόκειτο να ορίσουν ένα Πλαίσιο Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους για να καταλήγει σε διευθετήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές με πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε ομιλία του.

Η Γερμανία έχει προτείνει μια χώρα της ευρωζώνης που έχει χάσει την πρόσβαση στην αγορά να πρέπει να αναδιαρθρώνει το χρέος της αυτομάτως, για παράδειγμα μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων, προκειμένου να εξασφαλίζει μια διάσωση του ESM. Αυτό αντικατοπτρίζει την αρχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ΔΝΤ δεν δανείζει σε χώρες που δεν έχουν βιώσιμο χρέος. Ωστόσο, άλλοι στην ευρωζώνη είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια τέτοια αυτοματοποίηση.

«Το πλαίσιο (αναδιάρθρωσης) δεν θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να περιλαμβάνει αυτόματη επέκταση ωριμάνσεων, ενώ οι ‘Ρήτρες Συλλογικής Δράσης’ θα μπορούσαν να βελτιωθούν για να αποτρέψουν διαμάχες μεγάλης διάρκειας», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε σεμινάριο στη Σλοβενία.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης βοηθούν να αποτραπεί μια κατάσταση όπου μια μικρή ομάδα επενδυτών μπλοκάρει μια αναδιάρθρωση χρέους για όλους τους άλλους διότι απαιτούν καλύτερους όρους. Μετά την ελληνική κρίση, η ευρωζώνη εισήγαγε τέτοιες ρήτρες σε όλα τα νέα ομόλογά της προκειμένου να διευκολύνει την αναδιάρθρωση χρέους.

«Εάν η Ευρώπη επρόκειτο να συμφωνήσει να εισάγει ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ESM θα μπορούσε να δώσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να βοηθήσει να οργανωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και του οφειλέτη, με στόχο να βρεθεί μια δίκαιη λύση για όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ ακολουθούν  το μήνυμα του ΔΝΤ προς την Αθήνα ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα θα είναι μακροχρόνια και ως εκ τούτου η λήξη του προγράμματος δε σημαίνει πως οι προσπάθειες τελείωσαν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Reuters ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς.   τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την πρόσφατη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος.

Ωστόσο υπογράμμισε πως απαιτούνται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία. «Δεν πρέπει να υπάρξει η αίσθηση του εφησυχασμού ότι με τη λήξη του προγράμματος φέτος ‘αυτό ήταν’», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Exit mobile version