search icon

Οικονομία

Ρέγκλινγκ: H Ελλάδα χωρίς την βοήθεια του ESM θα είχε εγκαταλείψει το ευρώ

Ο ESM αποτελεί μια καλή επένδυση για τα μέλη της ζώνης του ευρώ

Xωρίς τη βοήθεια του ESM, χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, θα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το ευρώ, είπε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εσθονική οικονομική εφημερίδα «Äripäev».

Όπως είπε, ο ESM αποτελεί μια καλή επένδυση για τα μέλη της ζώνης του ευρώ. «Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επωφελούνται από το ευρώ και τη σταθερότητά του».

Ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ανέφερε ότι γνωρίζουμε ότι η επόμενη κρίση θα συμβεί τελικά, αλλά, όπως είπε «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σήμερα από ό, τι πριν από 8-9 χρόνια».

Τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό ερώτημα το εάν χρειάζεται η Ευρώπη ένα κοινό προϋπολογισμό, την δημιουργία ενός υπουργού ποινικών υποθέσεων και την εξέλιξη του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να συμφωνήσουμε πρώτα στην ουσία και στη συνέχεια να σκεφτούμε τα θεσμικά όργανα», ανέφερε.

Όσον αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να εξετασθεί είναι μία πρόσθετη επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των δανείων. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, ανέφερε, εξοικονομεί περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει ήδη για το ελληνικό χρέος. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας του ΕΜΣ και επειδή θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από τα προβλήματα χρέους της, παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, εάν είναι αναγκαία, στο τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Κανείς δεν αναμένει ονομαστικά «κουρέματα», αλλά αυτό που πιθανόν να εξετασθεί είναι η περαιτέρω επιμήκυνση των περιόδων με χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους».

Στην ερώτηση ποια θεωρεί τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη σήμερα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Έχουμε βγει από την κρίση και δεν βλέπω οξυμένα προβλήματα. Αν θα έλεγα κάτι, είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ εφησυχασμένοι. Επειδή η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σύντομα ξανά – ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη δεν είναι πάνω από 1%-1,25%, αν δεν υλοποιήσουμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν επενδύσουμε περισσότερο. Επίσης, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται και αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο βάρος για τους προϋπολογισμούς».

Σχετικά με τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενταχθούν στο ευρώ, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε: «Καμία χώρα δεν θα αναγκασθεί να ενταχθεί. Η δική μου, όμως, προσδοκία είναι ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που δεν μετέχουν τώρα στην Ευρωζώνη, θα ενταχθούν».

Όσον αφορά τη θέση της Γερμανίας σχετικά με την Ευρωζώνη μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής του ΕΜΣ σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, καγκελάριος θα είναι η ‘Αγκελα Μέρκελ που είχε μεγάλη εμπειρία και έχει το ιστορικό μίας πεπεισμένης Ευρωπαίας.

Exit mobile version