search icon

Οικονομία

Ρέγκλινγκ (ESM): Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία – Η ΕΕ χρειάζεται επιπλέον 500 δισ. ευρώ για να επανέλθει

Το ευρω-ομόλογο, η ελληνική οικονομική κρίση σε σύγκριση με την κρίση που προκαλεί η πανδημία, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι νέοι θεσμοί που χρειάζεται οι Ευρώπη

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να βρει επιπλέον 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν μια δέσμη μέτρων ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπούσαν στη στήριξη των οικονομιών – και δημιούργησαν ένα ταμείο ανάκαμψης που συνδέεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera την Κυριακή ότι η οικονομική ανάκαμψη από τον ιό μπορεί να είναι «μακρά και δαπανηρή» και μπορεί να απαιτήσει νέα εργαλεία ή θεσμούς.

«Θα έλεγα ότι για τη δεύτερη φάση χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά θα μπορούσε να είναι περισσότερο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Για αυτό, πρέπει να συζητήσουμε για νέα εργαλεία με ανοιχτό μυαλό, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα, γιατί είναι ευκολότερο. Συμπεριλαμβανομένων ιδίως της Επιτροπής και του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η επανεξέταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Τα χρηματοοικονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνουν 240 δισεκατομμύρια ευρώ πιστωτικών ορίων από τον ESM, ένα ταμείο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για το σχέδιο αντασφάλισης ανεργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και το ευρω-ομόλογο

Ο επικεφαλής του ESM κλήθηκε να απαντήσει στον βασικό προβληματισμό των Ιταλών και την εικόνα που έχουν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από την διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να υποστηρίζει «Εκείνη την εποχή, τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν από ένα απροσδόκητο σοκ που πλήττει όλους, όπως σήμερα, αλλά από σφάλματα οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης δεκαετίας. Οι χώρες που χρειάστηκαν τον Μηχανισμό Σταθερότητας είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές και είχαν μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος. Η θεραπεία αυτών των προβλημάτων προκάλεσε τις δυσκολίες που υπέστη ο πληθυσμός. Αλλά ήταν αναπόφευκτο. Πράγματι, όταν έφτασε ο ESM, διευκόλυνε την προσαρμογή, διότι τα δάνεια είχαν μεγάλη διάρκεια και χαμηλά επιτόκια, και πιστεύω ότι τώρα μπορούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα».

«Υπάρχει μια νέα προσέγγιση που ακολουθούμε. Προσφέρουμε ένα εργαλείο, ένα πιστωτικό όριο σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Το γεγονός ότι είναι διαθέσιμο για όλες τις χώρες με “προηγουμένως συμφωνημένους τυποποιημένους όρους” είναι μια διαφορά σε σύγκριση με αυτό που συνέβη πριν από μια δεκαετία. Τότε τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, επειδή τα προβλήματα ήταν διαφορετικά. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έπρεπε να διαπραγματευτούν λεπτομερείς προϋποθέσεις, διαφορετικές από χώρα σε χώρα. Αυτή τη φορά δεν θα είναι έτσι» σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Θέλοντας να σχολιάσει τη δυσκολία έκδοσης ευρωομολόγου ο κ Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι «Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να πω ότι αυτό που έχουμε ήδη αποφασίσει βοηθά περισσότερες χώρες που έχουν λιγότερους πόρους και υποφέρουν περισσότερο από αυτήν την κρίση. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε νέα εργαλεία και ίσως ακόμη και νέους θεσμούς για να υποστηρίξουμε τη φάση ανάκαμψης, αλλά θα ήθελα όλοι να γνωρίζουν ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος. Για παράδειγμα, εάν αποφασιστεί η έκδοση κορωνοομολόγου σε οποιαδήποτε μορφή, δεν θα φτάσουν χρήματα πριν από το επόμενο έτος».

Exit mobile version