search icon

Οικονομία

Ρεαλιστικό για την Κομισιόν η Ελλάδα να λάβει 21 δισ ευρώ απ’ το νέο ΕΣΠΑ

Οι βασικές προτεραιότητες που σκιαγραφήθηκαν στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο» που διοργάνωσε το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να περιμένει 21 δισ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συμμετοχή του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο όπου νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη του διαλόγου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σχοινάς έκανε ιδιαίτερη μνεία  στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία θίγει την περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη με την παύση της λιγνιτοπαραγωγής, λέγοντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ειδικού Ταμείου για Δίκαιη Μετάβαση, η Ελλάδα αναμένεται να αποκομίσει άλλα 4 δισ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία 7.000 στοχευμένων θέσεων εργασίας.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός

Λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός για το νέα ΕΣΠΑ μετατρέπεται σε ένα μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη μετάβαση σε μία βιώσιμη, κυκλική και πράσινη ανάπτυξη, μέσα από τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Τόνισε δε πως οι σημερινές υστερήσεις που καταγράφονται στη χώρα θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες στη νέα προγραμματική περίοδο υπογραμμίζοντας τέσσερις άξονες:

1. Επενδύσεις στην καινοτομία ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Δράσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ενέργειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, τη διαχείριση υδάτων και συνολικά τις πολιτικές που αφορούν στην κυκλική οικονομία.

3. Η εκπαίδευση των εργαζομένων με προγράμματα κατάρτισης. Όπως είπε, κεντρική προτεραιότητα είναι η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

4. Η αντιμετώπιση της ανισότητας στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές.

Γεωργιάδης: «Να μη σπαταλήσουμε ούτε ευρώ»

Απ’ την πλευρά του ο διοργανωτής του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου κ. Άδωνις Γεωργιάδης  κάλεσε τους εκπροσώπους των περιφερειών να συμμετάσχουν στο διάλογο και όπως είπε σκοπός είναι: «τα χρήματα να πιάσουν τόπο, να μην τα σκορπίσουμε όπως πολλές φορές τα είχαμε σκορπίσει στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει  πλούτο για τους Έλληνες και αφού τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας που διέπει τα  κοινοτικά προγράμματα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

«Η Κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ξεκολλήσουμε στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ξέρετε, ωραία είναι να λέμε ότι είμαστε πρωταθλητές και πάμε καλά αλλά στο τέλος υπάρχει ένα ταμείο το οποίο εάν δεν απορροφηθεί θα έχουμε όλοι μας αποτύχει. Και δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε χρήματα. Δεν μπορεί σε μία Ελλάδα που έχεις κόψει συντάξεις, που έχεις αφήσει ανθρώπους πίσω και που προσπαθείς να τους βοηθήσεις να φύγουν μπροστά, να χάνεις χρήματα. Είναι απαράδεκτο. Και δεν θα χάσουμε», τόνισε ο υπουργός.

Ελίζα Φερέιρα: «Θα στηρίξουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας»

Απ’ την πλευρά της η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα ευτυχώς έχει εξέλθει από μία ιδιαίτερα μακρά περίοδο ύφεσης. Και αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να επανεξετάσει πώς θέλει να αναπτυχθεί. Προφανώς πρέπει να αναπτυχθεί εκσυγχρονίζοντας την κοινωνία αλλά και με ισότιμο τρόπο. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Η Ευρώπη λοιπόν σας προσφέρει τα μέσα, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε με προσοχή. Μην ξεχνάτε ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων. Το μήνυμα που εγώ λαμβάνω είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που υπάρχει ώστε να τεθεί η Ελλάδα σε τροχιά μέγιστης ανάπτυξης. Με βάση την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή οικονομία, με περισσότερες καινοτομίες και, φυσικά, χρησιμοποιώντας την ποιότητα των ανθρώπινων πόρων της», τόνισε η κα Φερέιρα.

Exit mobile version