Σε άλλο επίπεδο περνούν πλέον οι έλεγχοι της εφορίας. Από την άλλη εβδομάδα ξεκινούν να επιβάλλονται πρόστιμα από 250 ή 500 έως και 1.000 ευρώ για κάθε παράλειψη, σε όσους δεν διαβιβάζουν άμεσα ή έως και εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεών τους.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει ήδη να εστιάζει στους πιθανούς στόχους-παραβάτες, στους οποίους θα επιβάλει τα πρώτα πρόστιμα MyDATA. Έχει εντοπίσει ότι 171.000 ταμειακές από τους πάνω από 700.000 δηλωμένους φορολογικούς μηχανισμούς, δεν διαβιβάζουν ως τώρα στοιχεία πωλήσεων (esend) όπως προβλέπει το πρωτόκολλο των νέων ηλεκτρονικών βιβλίων (MyData) εντός της προθεσμίας που έχει καθοριστεί ανά κλάδο δραστηριότητος.
Τους αποστέλλει μάλιστα η ΑΑΔΕ και ηλεκτρονικά μηνύματα (email) για να τους τονίσει ότι η περίοδος χάριτος πριν την πρώτη εφαρμογή των κυρώσεων, εκπνέει σύντομα:
«Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,
Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
Σας ενημερώνουμε ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα, έως και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.
Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης. Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό έλαβαν 84.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν διαβιβάσει στοιχεία, αλλά και άλλες 87.000 επιχειρήσεις οι οποίες διαβίβαζαν αλλά σταμάτησαν να τα αποστέλλουν.
Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον υποχρέωση να αποστέλλουν στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ “esend”.
Ειδικά μάλιστα για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης προβλέπεται υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, ενώ για πρατήρια υγρών καυσίμων ανά ώρα.
Διαβάστε ακόμη:
ΙΕΕΕ: Έρχονται εποχές αβεβαιότητας – Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις
Ο Σολτς στην Αθήνα – Τι θα συζητήσει με Μητσοτάκη
Ενεργειακή κρίση: Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο – Πόσο θα κρατήσει η πτώση των τιμών