search icon

Οικονομία

Πτωχευτικός Νόμος: Πότε τα ακίνητα θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό χωρίς τιμή

Σε κάθε πλειστηριασμό που θα κηρύσσεται άγονος θα πέφτει και η τιμή – Πότε τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο

Σταδιακή μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα που δεν συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με συνέπεια είτε ο πλειστηριασμός να κηρύσσεται άγονος είτε οι ίδιες οι τράπεζες να τα αγοράζουν, προκειμένου να προστατέψουν τα ενέχυρά τους, προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς στη Βουλή, ορίζεται ότι εφόσον ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος επαναλαμβάνεται σε ημερομηνία που ορίζεται από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού μέσα σε 20 εργάσιμες ημέρες.

«Στην επαναληπτική διαδικασία η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στα 3/4 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών και σε περίπτωση που απαιτηθεί επανάληψη διεξάγεται με τιμή πρώτης προσφοράς ίση προς το 1/2 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Σε περίπτωση που και αυτός ο πλειστηριασμός αποβεί άγονος ο σύνδικος υποβάλλει αμελλητί στον εισηγητή αίτηση για τη μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς ή την έγκριση όρων που θα διευκολύνουν την εκποίηση του πράγματος, συμπεριλαμβανομένου αιτήματος για ελεύθερη εκποίηση με συγκεκριμένο τίμημα ή διενέργειας ελέγχου της νομικής ή πραγματικής κατάστασης. Ο εισηγητής αποφαίνεται επί της αίτησης του συνδίκου με αιτιολογημένη διάταξη, κατά της οποίας δεν επιτρέπεται η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου. Η διάταξη του εισηγητή εκδίδεται μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της αίτησης του συνδίκου».

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μεταβίβαση του πράγματος μέσα σε 120 ημέρες από την έκδοση της διάταξης του εισηγητή ο σύνδικος επαναλαμβάνει τον πλειστηριασμό χωρίς τιμή πρώτης προσφοράς. «Σε περίπτωση που και αυτός ο πλειστηριασμός αποβεί άγονος η κυριότητα του πράγματος περιέρχεται στο Δημόσιο με απόφαση του εισηγητή κατόπιν εισήγησης του συνδίκου, εφόσον ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο. Εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το πράγμα περιέρχεται στον οφειλέτη, εάν δεν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν υπάρχουν τέτοιες οφειλές, η κυριότητα του πράγματος περιέρχεται στο Δημόσιο με απόφαση του εισηγητή κατόπιν εισήγησης του συνδίκου. Η απόφαση αυτή μεταγράφεται με επιμέλεια του συνδίκου στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, υποθηκοφυλακείο, νηολόγιο ή άλλο δημόσιο μητρώο, εφόσον απαιτείται», τονίζεται.

Πριν την περιέλευση του πράγματος στο Δημόσιο ή στον οφειλέτη, πάντως, ο σύνδικος δημοσιεύει ανακοίνωση ότι πρόκειται το πράγμα να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο. Εντός προθεσμίας 10 ημερών οποιοσδήποτε πιστωτής μπορεί να υποβάλει δήλωση αντιρρήσεων στον σύνδικο. Στην περίπτωση αυτή επαναλαμβάνεται ο πλειστηριασμός χωρίς τιμή πρώτης προσφοράς και εάν και αυτός ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος το πράγμα περιέρχεται οριστικά στο Δημόσιο ή στον οφειλέτη κατά περίπτωση.

Το θέμα με τα «ορφανά» ακίνητα που καταλήγουν… κληρονομιά στο Δημόσιο είχε από νωρίς αναδείξει το ΝΜ («Κληρονομιά» του Δημοσίου τα… «ορφανά ακίνητα» των πλειστηριασμών). Στο κείμενο της διαβούλευσης, ωστόσο, δεν υπήρχε αναφορά στη δυνατότητα επιστροφής του ακινήτου στον οφειλέτη.

Exit mobile version