«Αποστολή εξετελέσθη» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς, μετά από 4 χρόνια με απανωτές διεθνείς κρίσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδίδει σήμερα το μεσημέρι στον υπηρεσιακό υπουργό Θεόδωρο Πελαγίδη, τα «κλειδιά» ενός πολύ «γεμάτου» κρατικού ταμείου. Όχι μόνο αφήνει “άθικτα” τα ρευστά ταμειακά ταμειακά διαθέσιμα (πάνω από 35 δισ. ) για «τρέχοντα» έξοδα.
Αλλά κυρίως αφήνει:
· πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, αντί για έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ που προέβλεπε για το α΄ τετράμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή περίπου 3,3 δισεκατομμύρια παραπάνω από την πρόβλεψη
· δημοσιονομικό χώρο ( και με τη “βούλα” της Κομισιόν) για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ αντί 0,7% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός –και με πιο υψηλό ΑΕΠ μάλιστα από όσο αρχικά αναμενόταν φέτος.
Η υπερείσπραξη έμμεσων φόρων και ΦΠΑ συνεχίστηκε τον μήνα Απρίλιο (+3% πάνω από το στόχο) και συνδέεται κατά κύριο λόγω με την Ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr όμως, η ίδια τάση καταγράφεται και τον Μάιο, όπου αναμένεται να φανούν και αυξημένες κρατικές εισπράξεις από φόρους, λόγω της αναθέρμανσης της αγοράς κατά την πασχαλινή αγορά.
Το μεγάλο «στοίχημα» πάντως, κατά το μεταβατικό στάδιο προς τη νέα κυβέρνηση, είναι να μην υπάρξει «χαλάρωση» του φοροελεγκτικού μηχανισμού λόγω εκλογών τον Ιούνιο. Από τη «μάχη της απόδειξης», θα κριθεί αν τα φορολογικά έσοδα θα συνεχίσουν την καλή πορεία τους. Διαφορετικά κινδυνεύει να χαθούν τα οφέλη από την «καυτή» τουριστική περίοδο, που ξεκινά τον Ιούνιο. Οι έμμεσοι φόροι που θα αποδοθούν από τις επιχειρήσεις του Τουρισμού στο τρίμηνο από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, μαζί με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, θεωρούνται το «βαρόμετρο» για τα κρατικά έσοδα ολόκληρης της χρονιάς.
Ο στόχος για να εισπραχθούν 25 δισ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2023 φαίνεται απολύτως εφικτός. Αλλά για το β΄εξάμηνο πρέπει να “απογειωθούν” από την επόμενη κυβέρνηση στα 32,3 δισ. ευρώ, με αύξηση σχεδόν 30%! Οι εισπράξεις “με φόρα” αυτές, θα αποτελέσουν τη βάση και για επίτευξη των πλεονασμάτων που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες από το 2024 και μετά, αλλά με φοροελαφρύνσεις αντί για νέα μέτρα λιτότητας.
Διαβάστε ακόμη
ΟΠΑΠ: Το πλάνο ενίσχυσης των VLTs – Ποιες αλλαγές σχεδιάζει η διοίκηση (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ