Την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός ακόμα Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο μετά το 2026, με το οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, θέτει επί τάπητος με δήλωσή του στο «business stories» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Ελληνας υπουργός τονίζει ότι «η ευρωπαϊκή αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκίνησε με το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνεχιστεί. Και αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά σημαντικές δημόσιες πολιτικές, όπως η πράσινη μετάβαση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κ.ά. Για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τέτοιων πολιτικών απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και αντίστοιχη χρηματοοικονομική στήριξη. Και δεν βλέπω καλύτερο τρόπο εύρεσης τέτοιων κεφαλαίων από τη συνέχιση του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά το 2026. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο Ελληνας υπουργός.
Το «μεγάλο παζάρι» ξεκινά μετά τις ευρωεκλογές. Προσθέτει όμως και μία ακόμη μεγάλη πολιτική διακύβευση για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα αναμένεται να ανοίξει τον Ιούνιο με την περίφημη «έκθεση Ντράγκι», την οποία θα παρουσιάσει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, καθώς θα αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Αθήνα διεκδικεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και πάλι στον σχεδιασμό και τη διεκδίκηση ενός νέου Ταμείου, καθώς ήταν και παραμένει πρωτοπόρα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που μοιράζονται το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας αντιστοιχούν σήμερα στο 8,1% του ΑΕΠ 2021, ενώ ακολουθούν -από απόσταση- η Κροατία με 6,1%, η Ιταλία με 5,8%, η Ρουμανία με 3,9% και η Πορτογαλία με 3,7%.

Η επόμενη μέρα της Ε.Ε.

Αν και δεν έχει ενταχθεί επισήμως ακόμα στην ατζέντα, το σχέδιο για Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ με στόχο τις πράσινες επενδύσεις και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απασχολεί παρασκηνιακά σε συζητήσεις όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία πρωτοστατούν σε αυτή την ιδέα. Καθώς στήνονται κάλπες όμως σε όλη την Ευρώπη, η προεκλογική αστάθεια φέρνει στην επιφάνεια και αντιδράσεις ή φοβίες χωρών ή πολιτικών ομάδων που δεν ευνοούν τη λήψη αποφάσεων τη στιγμή αυτή.

Αποκαλυπτικός ήταν στη Βουλή και ο Ελληνας πρωθυπουργός: «Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης; Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος της ιδέας ότι η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο αντίστοιχο, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις;» ανέφερε προ ημερών ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ο κ. Σολτς ο βασικός αντίπαλος αυτής της ιδέας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε απευθυνόμενος στην πτέρυγα των σοσιαλιστών. Και παρότρυνε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη «να ασχοληθείτε με το να πείσετε τους ομολόγους σας στη Γερμανία ότι αυτό αποτελεί πραγματικά ανάγκη», υπενθυμίζοντας πως η συντηρητική προκάτοχος του κ. Σολτς, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, είχε δεχθεί τη δημιουργία του πρώτου Ταμείου.
Ενεργό ρόλο διαδραματίζει και ο αρμόδιος επίτροπος για τα Οικονομικά Πάολο Τζεντιλόνι, που μιλά ανοιχτά για την ανάγκη συνέχισης του Ταμείου, με έμφαση στις πράσινες επενδύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, που προ ημερών έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πάσχει από χαμηλή ανάπτυξη, γεωπολιτικό κατακερματισμό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τι αλλάζει με 55 δισ.

Στις διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται, το κόστος, αν δεν αλλάξει η χώρα, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που απαιτείται για να αλλάξει, λένε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το εγχείρημα φαντάζει ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Ωστόσο, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ήδη απτή πραγματικότητα.
Μετά και τη νέα αναθεώρηση του προγράμματος πριν από έξι μήνες, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει συνολικά 36 δισ. ευρώ έως το 2026: 18,22 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις (δηλαδή επιδοτήσεις που δεν επιστρέφονται) και 17,72 δισ. ευρώ δανειακή στήριξη που στόχο έχει να κινητοποιήσει τουλάχιστον 18-19 δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις.
Με δύναμη πυρός 55 δισ. ευρώ που έρχονται κατά κύματα και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους στη χώρα, η προοπτική ενός ακόμα Ταμείου Ανάκαμψης δίνει νέα ώθηση στο έργο της μεταμόρφωσης της Ελλάδας, η οποία εκτείνεται και μετά το 2040!

Τα κονδύλια αυτά χρειάζονται έως ένα ή και δύο χρόνια από τη στιγμή που η Αθήνα ζητάει να εκταμιευτούν, μέχρι να κυκλοφορήσουν στις επιχειρήσεις και την οικονομία, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα έργα, επενδύσεις και δράσεις. Σταδιακά όμως με τα χρήματα αυτά συντελείται μια επανάσταση επενδύσεων και αλλαγών: βιομηχανίες που καταναλώνουν και ρυπαίνουν λιγότερο, μικρομεσαίες που αναπτύσσονται εξαγωγικά, σύγχρονοι δρόμοι και συγκοινωνίες, έργα για το περιβάλλον και το δάσος, ρεύμα και νερό στα νησιά, αλλαγή τοπίου με υπογειοποίηση καλωδίων και αστικές αναπλάσεις, προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις υγείας για όλους, το «Σχολείο του Μέλλοντος» με διαδραστικούς πίνακες αλλά και ψηφιακό κράτος αντί χαρτοβασιλείου.

Απώτερος στόχος, όπως εξηγεί και ο πρωθυπουργός, είναι η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη, παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για αναπτυξιακές πολιτικές, όπως αυτές που ελήφθησαν «όταν διαπραγματευτήκαμε επί πέντε ημέρες το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελούσε ιδέα και της Ελλάδας, σε μια εποχή που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει».

Βάσεις έως το 2040

Επενδύσεις, δράσεις και μεταρρυθμίσεις, που χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσε ποτέ να δει η Ελλάδα, ολοκληρώνονται σε πυκνό χρόνο, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε νέες βάσεις για τα επόμενα 20 χρόνια – και με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Αμεσα από τις εισροές του Ταμείου αναμένεται ένεση ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, που θα αυξηθεί σε 3,9% το 2025 και 4,1% το 2026, έναντι 4% που είχε σωρευτικά την τριετία 2021-2023.

Το αναπτυξιακό «μπουμ» εκτείνεται όμως και μετά το 2026, οπότε θα λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Με βάση τις προβλέψεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η συμβολή στο ΑΕΠ του 2030 υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά το 7%, ενώ η επίδραση θα συνεχίζεται και το 2040 ξεπερνώντας το 6,5%!

Ηδη έχουν βοηθηθεί με δάνεια, επιδοτήσεις και δράσεις πάνω από 300.000 νοικοκυριά, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πάμπολλα έργα και δράσεις όπως:

1. Προγράμματα «Εξοικονομώ»: 71.141 νοικοκυριά είχαν ενταχθεί τη διετία 2020-2021. Στο «Εξοικονομώ 2023» έχουν κριθεί επιλέξιμα 32.437 νοικοκυριά (αξιολογούνται για οριστική ένταξη), ενώ 6.679 αναμένουν ένταξη στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».

2. Μικρομεσαίες: έτρεξαν τρία προγράμματα για ψηφιακό μετασχηματισμό διοχετεύοντας συνολικά 375,4 εκατ. ευρώ σε πάνω από μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

■ Ψηφιακά εργαλεία για ΜμΕ: Ενισχύθηκαν 45.509 μικρομεσαίες με 93 εκατ. ευρώ.
■ Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών: Εχουν ενταχθεί 377 μικρομεσαίες για να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Θα ενισχυθούν με 145 εκατ. ευρώ.
■ Ψηφιακές συναλλαγές: Με 137,4 εκατ. ευρώ ενισχύονται 288.055 μικρομεσαίες, ενώ αξιολογούνται άλλες 102.775 αιτήσεις στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων.

Πού πάνε τα λεφτά

Ηδη μπαίνουν στη ζωή όλων νέες δράσεις και έργα που αλλάζουν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα:

Α. Περιβάλλον

Πολεοδομικά σχέδια (323 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για κορυφαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση καθώς τα 4/5 της χώρας δεν είναι σε σχέδιο! Χρηματοδοτείται η εκπόνηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων σε 720 δημοτικές ενότητες καλύπτοντας σχεδόν το 80% της χώρας. Το έργο υλοποιείται από το ΤΕΕ, προχωράει και μέσα στο 2024 θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλες οι μελέτες.
Αστικές αναπλάσεις: Χρηματοδοτούνται αναπλάσεις στρατηγικού χαρακτήρα όπως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, αλλά και σε περίπου 60 δήμους της χώρας. Σχεδόν το σύνολο των έργων έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται.
Δασικές πυρκαγιές (480 εκατ. ευρώ): Νέο πρόγραμμα AntiNERO για καθαρισμούς δασών (200.000 στρέμματα), συντήρηση δασικού οδικού δικτύου (135.000 χλμ.), αντιπυρικές ζώνες (24.000 χλμ.) σε συνολική έκταση περίπου 150.000 στρεμμάτων. Για πρώτη φορά δημιουργούνται μεικτές αντιπυρικές ζώνες 65.357 στρεμμάτων. Εκπονήθηκαν σχέδια αντιπυρικής προστασίας για κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα αρμοδιότητας 39 δασαρχείων, συνολικής έκτασης 42 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Ηδη γίνονται αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε Εβρο, Ροδόπη (αναβαθμίδες, φυτεύσεις, φράγματα, πρόβολοι κ.λπ.), αναδασώσεις στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και αποκατάσταση 5.700 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
Υπογειοποίηση καλωδίων (100 εκατ. ευρώ): Αναβαθμίζεται και υπογειοποιείται δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 1.854 χλμ. σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και αστικά κέντρα. Ανάλογο έργο εκτελείται και σε δασικές περιοχές, σε συνολικό μήκος 2.000 χλμ.
Ρευματοδότηση νησιών (570 εκατ. ευρώ): Με πέντε υπόγεια και υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 350 χλμ. γίνεται διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου που αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ιδίως την τουριστική περίοδο. Αναβαθμίζεται επίσης το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, μια απαραίτητη και νευραλγική υποδομή του Συστήματος Μεταφοράς για το Λεκανοπέδιο Αττικής και τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης.
Διαχείριση νερού (190 εκατ ευρώ): Πάνω από 80 Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και δήμοι της χώρας αποκτούν νέες υποδομές για παροχή νερού, μονάδες αφαλάτωσης, έργα τηλεχειρισμού, εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, προμήθεια ψηφιακών μετρητών κ.ά.

Β. Δημόσια Υγεία

Ανακαίνιση, εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση νοσοκομείων (396 εκατ. ευρώ): Εκσυγχρονίζονται 80 δημόσια νοσοκομεία και ένα στα δύο (156 από τα 312) Κέντρα Υγείας της χώρας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Εχουν δημοπρατηθεί όλα τα νοσοκομεία και η υλοποίηση ξεπερνά το 50%.
Ηλεκτρονικός Φάκελος ασθενών: Θα είναι διαθέσιμος σε κάθε ανάγκη για το ιατρικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες.
■ Ψηφιακά συστήματα και υποδομές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, Ψηφιακός Βοηθός MyAIgov.gr, Προσωπικός Βοηθός για Ατομα με Αναπηρία κ.ά.
Σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»: Πακέτα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων σε όλους δωρεάν για διάφορα είδη καρκίνου, ασθένειες καρδιάς κ.λπ. Ηδη έτρεξε το πρόγραμμα Dentist Pass (οδοντιατρικός έλεγχος σε 264.652 παιδιά 6-12 ετών), ενώ 300.000 γυναίκες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Δωρεάν Ψηφιακής Μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά», εκ των οποίων στις 20.000 εντοπίστηκαν ευρήματα εγκαίρως. Το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ ήδη έχουν αποσταλεί νέα SMS και για εξετάσεις τραχήλου της μήτρας.
100 Μονάδες Ψυχικής Υγείας, ανακαίνιση παλαιών κλινικών, κέντρα ημέρας για άτομα με άνοια και αυτισμό, οικοτροφεία – ξενώνες για ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, μετακινούμενες μονάδες για άτομα με εξαρτήσεις, Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Γραμμή Υποστήριξης 10306, δράσεις για αστέγους «Street Work», αναβάθμιση γνώσεων 3.000 εργαζομένων κ.ά.

Γ. Υποδομές

Βόρειο Τμήμα του Ε-65: Προ ημερών παραδόθηκαν 25 χλμ. από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα και το 2025 θα παραδοθούν 45 χλμ. από Τρίκαλα έως Εγνατία, κόστους 480 εκατ. ευρώ.
ΒΟΑΚ: Με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο (490 εκατ.) ευρώ ολοκληρώνεται το πολύπαθο έργο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Το τμήμα Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος υλοποιείται, το Χερσόνησος – Νεάπολη έχει συμβασιοποιηθεί και για το μεγάλο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (155 χλμ. με παράπλευρο οδικό δίκτυο 80 χλμ.) έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

Δ. Ανταγωνιστικότητα / Βιώσιμη ανάπτυξη

Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα: Αντί για μέτρα-ασπιρίνες όποτε οι αγρότες υφίστανται καταστροφές, νέα προγράμματα αλλάζουν τον γεωργικό τομέα ώστε να είναι λιγότερο ευπαθής και περισσότερο αποδοτικός, με επιδοτήσεις και προγράμματα για: καινοτομία και πράσινη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (2 κύκλοι αιτήσεων), εκσυγχρονισμό πρωτογενούς τομέα (2 κύκλοι αιτήσεων), πράσινο αγροτουρισμό, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και γενετική βελτίωση ζώων. Μέχρι σήμερα, στις 4 από τις 5 δράσεις εγκρίθηκε επιδότηση 357 εκατ. ευρώ σε 321 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 300 μικρομεσαίες.

Δάνεια σε επιχειρήσεις: Εως τέλος Απριλίου είχαν υπογραφεί 296 δανειακές συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. (εκ των οποίων 4,9 δισ. προνομιακά δάνεια από το Ταμείο και 6,6 δισ. δάνεια τραπεζών και κεφάλαια επενδυτών).

Από τις 296 δανειακές συμβάσεις, οι 142 (48%) αφορούν μικρομεσαίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στο 1,82 δισ. ευρώ, που κατανέμεται ως εξής:

■ 18% στη βιομηχανία,
■ 10% στο εμπόριο,
■ 28% στον τουρισμό,
■ 15% σε υπηρεσίες,
■ 28% στην ενέργεια (ηλεκτροπαραγωγή),
■ 1% στις τηλεπικοινωνίες.

Τέτοια παραδείγματα είναι:

Βιομηχανία υλικών συσκευασίας στην Κεντρική Μακεδονία: Δάνειο 12,5 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση, αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων, τεχνογνωσία για δημιουργία πλήρως ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.
■ Εταιρεία συστημάτων πληροφορικής FinTech: Δάνειο 17 εκατ. για να αναπτύξει το επιχειρηματικό της μοντέλο προκειμένου να διεισδύσει στην αγορά των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και σε μη τραπεζικούς πελάτες, παρέχοντας πωλήσεις αδειών λογισμικού, υπηρεσίες συναλλαγών, καινοτόμα ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής κ.ά.
Ξενοδοχειακή επιχείρηση: Προνομιακό δάνειο 2,42 εκατ. για κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος 3 αστέρων με πράσινα χαρακτηριστικά, 36 κλινών και 13 διαμερισμάτων στη Σέριφο.
Επιχείρηση ανάπτυξης ακινήτων: Δάνειο 3,8 εκατ. για κατασκευή νέου πράσινου επαγγελματικού κτιρίου στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Ε. Δημόσια διοίκηση / Εξυπηρέτηση του Πολίτη

Ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (1,4 δισεκατομμύριο σελίδες) σε δικαστήρια, σύστημα Υγείας (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές κ.λπ.), πολεοδομικές άδειες, Υποθηκοφυλακεία – Κτηματολόγιο, άδειες ασύλου και μετανάστευσης, απαλλοτριώσεις, Γενικά Αρχεία του Κράτους κ.λπ.
Ψηφιακό σχολείο με διαδραστικά συστήματα μάθησης σε όλα τα σχολεία από Ε’ Δημοτικού και πάνω, ψηφιακό φροντιστήριο από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου, πλατφόρμα μαθημάτων digitalschool.gov.gr για απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Γαύδος), voucher για υπολογιστές (ωφελήθηκαν ήδη 664.059 φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και εκπαιδευτικοί).
Νέο Πληροφοριακό Σύστημα e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, ψηφιοποίηση ιστορικού ασφάλισης, ψηφιακή απονομή συντάξεων, νέες ψηφιακές υπηρεσίες σε ανέργους και επιχειρήσεις και σύγχρονο εργαλείο αναζήτησης και αντιστοίχισης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Διαβάστε ακόμη 

Birkenstock: Τα σανδάλια που αξίζουν 10,7 δισ. δολάρια (vid)

Ρευματοκλοπές: Αυξήθηκαν κατά 50% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024

Μετρό: Πού δημιουργούνται σταθμοί με τις νέες επεκτάσεις – Τα σχέδια για Αττική και Θεσσαλονίκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ