search icon

Οικονομία

Ψηφιοποίηση: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί – Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο, ένσημα, συντάξεις

Projects με προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων από εγχώριες εταιρείες αλλά και ξένους κολοσσούς, υπόσχονται το τέλος του «χαρτοβασιλείου» και της γραφειοκρατίας

Το τέλος ενός… απέραντου «χαρτοβασιλείου» και της γραφειοκρατίας που ταλαιπώρησε επί δεκαετίες ολόκληρες πολλά εκατομμύρια φορολογούμενους πολίτες, υπόσχεται να βάλει η διαδικασία ψηφιοποίησης μια σειράς σημαντικότατων αρχείων για την λειτουργία του κράτους σε όλους τους τομείς αιχμής.

Οι εικόνες των κιτρινισμένων -από το πέρασμα του χρόνου- φύλλων σε στοιβαγμένους τόμους βιβλίων στα ράφια κάποιου υποθηκοφυλακείου, οι παρατημένες από τα ‘80s καρτέλες με τα χιλιάδες ένσημα στα συρτάρια ενός υποκαταστήματος ασφαλιστικού φορέα ή οι φθαρμένοι σε οριακό σημείο και δυσανάγνωστοι χάρτες στην τοπική πολεοδομία ενός νησιού, θα μπουν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας, όχι βέβαια μέσα σε μια νύχτα.

Τα projects δεν θα είναι ένα και δυο, αλλά πολύ περισσότερα και το καθένα με τα δικά του χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης. Εκ των πραγμάτων, η μετατροπή εκατοντάδων εκατομμυρίων έγχαρτων αρχείων σε digital μορφή δεν μπορεί να γίνει ενιαία. Όμως, οι αμέσως επόμενοι μήνες θεωρούνται καθοριστικοί για την έναρξη των διαγωνισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και για τη διεκπεραίωση του έργου.

Το newmoney καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και τα πρώτα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την ψηφιοποίηση της «χαρτούρας» σε καίριους τομείς της δημόσιας ζωής, σε δομές όπως ο ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, οι Πολεοδομίες, η Δικαιοσύνη, η Μετανάστευση, τα Νοσοκομεία κ.ά., μη εξαιρουμένων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και τη διευκόλυνση της ζωής 11.000.000 ασφαλισμένων, συνταξιούχων, ιδιοκτητών ακινήτων και φορολογούμενων.

Projects με προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, ενταγμένα στο γενικότερο πλάνο της ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, στους οποίους αναμένεται να συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, αλλά και τα «παρακλάδια» ξένων τεχνολογικών «κολοσσών» με δραστηριότητα στη χώρα, είτε ακόμα σχηματίζοντας και ισχυρές κοινοπραξίες.

Το τελευταίο, δεν αναφέρεται τυχαία, διότι οι επαφές και οι σχετικές διεργασίες για τη σύσταση «συμμαχιών» με την κατάλληλη τεχνογνωσία, αλλά και την απαραίτητη οικονομική επάρκεια για να φέρουν σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές που θα αναλάβουν και εντός χρονοδιαγραμμάτων, βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή ζήτηση…

Το στοίχημα του e-ΕΦΚΑ και συντάξεις με ένα «κλικ»

Δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν ο ΕΦΚΑ και το Κτηματολόγιο. Η μεν πρώτη περίπτωση θεωρείται ίσως η πιο επείγουσα, η δε δεύτερη αυτή με τον υψηλότερο προϋπολογισμό.

Η «Ψηφιοποίηση χαρτώου αρχείου ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων πρώην Φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης που έχουν ενταχθεί στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του κλάδου.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης, εκτιμούν ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι μέσα στο προσεχές 6μηνο ή 8μηνο να υλοποιηθεί η διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των παλιών ταμείων του ΕΦΚΑ, που έχουν πλέον ενοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης, θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των φακέλων των συνταξιούχων.

Η ψηφιοποίηση όλου του μητρώου ενός ασφαλισμένου, ειδικότερα για όσους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας προ του 1992, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των ενσήμων δεν είναι ψηφιοποιημένο και παραμένει σε έγχαρτη μορφή. Έτσι, όταν όλες οι πληροφορίες ψηφιοποιηθούν, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνεται με ένα «κλικ» η έκδοση μιας σύνταξης. Και για αυτόν τον λόγο καθυστερεί τώρα, ουσιαστικά, επί μήνες η απόδοση των συντάξεων στους δικαιούχους τους.

Σε αυτή την περίπτωση, το θετικό είναι ότι η… μισή δουλειά έχει γίνει, υπό την έννοια ότι μετά το 1992 τα ένσημα έχουν καταχωρηθεί σε ψηφιακή μορφή και αυτό δημιουργεί την αισιοδοξία ότι ο ΕΦΚΑ θα προλάβει τους χρόνους.

Περίπου 400.000 φάκελοι παραμένουν σε εκκρεμότητα (π.χ. αιτήσεις συνταξιοδότησης, επιδομάτων κ.ά.) και για να «τρέξουν» οι υποθέσεις, η διαδικασία ψηφιοποίησής τους πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους!

Αυτές τις μέρες, μάλιστα, αναμένεται να περάσει νομοθετική πρωτοβουλία από τη Βουλή, η οποία θα εξειδικεύει τη διαδικασία της επιτάχυνσης της έκδοσης των συντάξεων.

Από μήνα σε μήνα έρχεται το e-Κτηματολόγιο

Το πρώτο χρονοδιάγραμμα για το project-μαμούθ της ψηφιοποίησης σύνθετων και διαφορετικών μορφών αρχείων άνω των 600 εκατ. σελίδων των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας αναφέρεται σε προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι (αν και δεν αποκλείεται να συμβεί νωρίτερα, Απρίλιο ή Μάιο, αν κριθεί σκόπιμο) και προβλέπει το πέρας της όλης διαδικασίας σε 3ετη ή 4ετή ορίζοντα.

Μετά την προ μηνός ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το έργο των +300 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθεί στο πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης (με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ).

Σταδιακά, τα 390 Υποθηκοφυλακεία θα μετασχηματισθούν σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία, όπου θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων και τότε, όπως έχουν εξηγήσει στελέχη της κυβέρνησης, θα μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο Ψηφιακό Κτηματολόγιο.

Την στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024 έχει καταρτίσει η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Διοίκηση του Κτηματολογίου.

Όπως έχει αποκαλύψει το newmoney, ο διαγωνισμός θα «χωρισθεί» σε 4 μέρη, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες, τις οποίες θα περιλαμβάνει (θα ακολουθήσει σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με μέχρι τέσσερις αναδόχους) και ήδη ακούγεται, μεταξύ άλλων, η πιθανή σύσταση κοινοπραξίας του leader των τηλεπικοινωνιών, του Ομίλου ΟΤΕ, με «συμπαίκτες» συστημική τράπεζα και μεγάλη εταιρεία της πληροφορικής, ενώ, τους τρόπους συμμετοχής τους εξετάζουν όλοι οι ισχυροί του κλάδου, η Vodafone, ο ελληνικός «βραχίονας» της Google κ.ά.

Πρόβλημα με τα κατεστραμμένα ή χαμένα έγγραφα

«Βαρόμετρο» για τα χρονοδιαγράμματα της ψηφιοποίησης και των αρχείων και άλλων νευραλγικών τομέων αποτελούν, κατά τα φαινόμενα, οι επόμενοι μήνες ως το τέλος του καλοκαιριού.

Η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς (με την ψηφιοποίηση εξετάσεων, ακτινογραφιών, ιατρικών εκθέσεων, γνωματεύσεων κ.α. και χρήση πολυμορφικών αρχείων, με συνδυασμό εγγράφων, εικόνων και video) είναι ένα από τα στοιχήματα του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Ένα πρόβλημα είναι ότι ο ακριβής… όγκος των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών προσωπικών ιατρικών δεδομένων δεν μπορεί εύκολα να προσδιορισθεί, πόσο μάλλον αν προστεθούν όσα τα αποθηκευμένα στοιχεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, ή και το πόσα από όλα αυτά διασώζονται, ή έχουν καταστραφεί ή χαθεί…

«Δαιδαλώδες» και το project της ψηφιοποίησης των αρχείων των πολεοδομιών. Γιατί και σε αυτό το «κομμάτι», σίγουρα δεν λείπει η τεχνογνωσία από όσους αναλάβουν το έργο για το «σκανάρισμα» μερικών… εκατομμυρίων εγγράφων και σχεδιαγραμμάτων, αλλά τι θα βρεθεί από αυτά, τι όχι και σε ποια κατάσταση, ιδίως για τα παλαιότερα από τα ακίνητα της χώρας, θα φανεί όταν θα έρθει η ώρα. Εκτιμάται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα έχει τον ρόλο της αναθέτουσας αρχής του project των… e-πολεοδομιών.

Προς ψηφιοποίηση οδεύουν πολλά εκατομμύρια σελίδων με αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων όλων των βαθμών, αλλά φυσικά και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), που θα παρέχουν τεχνογνωσία και θα συνεργασθούν σε συμβουλευτικό επίπεδο σε ορισμένα ζητήματα τα οποία άπτονται της όλης διαδικασίας σε άλλους φορείς.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων και η ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, θεωρείται μια εμβληματική και μεγάλη επένδυση, που θα οδηγήσει σε δραστική βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα απελευθερώσει δημόσιους πόρους λόγω της μείωσης του κόστους πρόσβασης του δημοσίου στα αρχεία του. Σκοπός της είναι ένα καλύτερο, ταχύτερο και πιο παραγωγικό κράτος…

Διαβάστε ακόμη: 

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις φοβούνται «λουκέτο» 

Ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε με το πλοίο – Σκέψεις για ηλεκτρονική πλατφόρμα Covid 

Ντίπακ Τσόπρα: Αν δεν προσέξουμε αυτά τα 5 πράγματα πάμε για παγκόσμια καταστροφή

Exit mobile version