Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο, ίσως, έργο ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, το οποίο ήδη προσελκύει, όπως θεωρείται φυσικό, το ενδιαφέρον των περισσότερων ισχυρών «παικτών» της αγοράς.
Μετά την ολοκλήρωση πλέον της Δημόσιας Διαβούλευσης για το τεύχος δημοπράτησης, η προκήρυξη του διαγωνισμού συνολικού ύψους πάνω από 300 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση ενός αρχείου άνω των 600 εκατ. σελίδων που τηρούνται στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, εντός του επόμενου τριμήνου.
Οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να πάρουν «θέσεις μάχης» και αυτή την εποχή γίνονται κινήσεις ή επαφές, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην δημιουργία «συμμαχιών», πριν από την κατάθεση των σχετικών προσφορών. Ακούγεται, μεταξύ άλλων, ότι πιθανόν να υπάρξει η σύσταση κοινοπραξίας του leader των τηλεπικοινωνιών, του Ομίλου ΟΤΕ, με «συμπαίκτες» συστημική τράπεζα και μεγάλη εταιρία του κλάδου της πληροφορικής για την κοινή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, ενώ, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι τον ίδιο δρόμο. Πηγές με γνώση του θέματος μιλούν για την προοπτική της παρουσίας «αρκετών κοινοπραξιών» στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Συζητείται, επίσης, ότι και η Vodafone εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να δώσει το «παρών» στην διαδικασία, όπως ακόμα ότι για το mega project της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων στην επικράτεια ενδιαφέρεται και ο ελληνικός «βραχίονας» της Google!
Υπολογίζεται, γενικότερα, ότι υποψηφιότητες θα υποβληθούν από όλες τις μεγάλες εταιρίες πληροφορικής-ICT για τον διαγωνισμό, που αφορά τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με μέχρι τέσσερις αναδόχους. Η διαδικασία θα κινηθεί με βάση τους συνήθεις όρους που ακολουθούνται στους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς…
Σε 4 γεωγραφικές ενότητες
Τα… digital Υποθηκοφυλακεία αποτελούν ένα από τα βασικότερα κεφάλαια του «ψηφιακού μετασχηματισμού» της Ελλάδας. Ένα δύσκολο και σύνθετο έργο, καθώς απαιτείται η ψηφιοποίηση πολλών και διαφορετικών ειδών εγγραφών σε ολόκληρη την χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο διαγωνισμός θα «χωρισθεί» σε 4 μέρη, ουσιαστικά, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες τις οποίες θα περιλαμβάνει, με 3ετή ορίζοντα υλοποίησης του έργου.
Πέρα από τις εγγραφές των νέων μεταβιβάσεων ακινήτων που θα πραγματοποιούνται μέσω του Κτηματολογίου, ο σκοπός είναι να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων, η λειτουργία των οποίων χρονολογείται σε διάστημα πολλών δεκαετιών και να πάψει, έτσι, να υφίσταται η… απαρχαιωμένη εκείνη εικόνα-και πρακτική, την οποία φέρνει στο μυαλό του ο μέσος πολίτης-συναλασόμενος όταν ακούει την λέξη «υποθηκοφυλακείο». Δηλαδή, τα ατελείωτα ράφια, με το απέραντο «χαρτομάνι» και τους έγχαρτους τίτλους, που συχνά κανείς αναγκάζεται να αναζητήσει σε κιτρινισμένους τόμους, σε κάποιο υπόγειο…
Γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται π.χ. να ερευνηθεί σε «βάθος» χρόνου ακόμα και μέχρι το 1835 για να διαπιστωθούν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακίνητου και το πως αυτό περιήλθε στον σημερινό κάτοχο του.
Όλες αυτές οι +600 εκατ. σελίδες των αρχείων, θα μετατραπούν σε μια τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτυακής πύλης όλοι οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.ά.) και οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Το πλήρες αντικείµενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήµατος Μεταγραφών και Υποθηκών (σάρωση των Τίτλων-Οµάδων Εγγράφων/Βιβλίων) και η καταχώρηση των στοιχείων τους σε εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικών Εφαρµογών-∆ιαχείρισης εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων.
Μια από τις ιδιαιτερότητες του έργου, είναι ότι απαιτείται η χρήση ειδικών σαρωτών για να προστατευθούν τα παλαιότερα, κυρίως, βιβλία και να αποφευχθεί η φθορά τους κατά την υλοποίηση της ψηφιοποίησης τους…
Στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης έχει παύσει η λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και έχουν αντικατασταθεί από τα αντίστοιχα Κτηματολογικά Γραφεία.
Ο θεσμός του Υποθηκοφυλακείου εισήχθη στην Ελλάδα στις 23/04/1836 και σχεδόν δυο αιώνες αργότερα θα περάσει οριστικά στην ιστορία…
Παροχή τεχνογνωσίας -χρηματοδότηση 200 εκατ.
Για την υλοποίηση του mega project της ψηφιοποίησης των αρχείων όλων των ελληνικών Υποθηκοφυλακείων, θα δοθεί τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα (η οποία προέτρεπε για την διοργάνωση του διαγωνισμού τα τελευταία χρόνια), θα υπάρξει παροχή τεχνογνωσίας και συνεργασία σε συμβουλευτικό επίπεδο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε ορισμένα ζητήματα, αλλά και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (με 200 εκατ. ευρώ).
«Ορόσημο» το 2021 για το Κτηματολόγιο
Στελέχη της κυβέρνησης έχουν χαρακτηρίσει το 2021 ως «έτος-ορόσημο» για το Κτηματολόγιο διευκρινίζοντας για το χρονοδιάγραμμα του έργου ότι «…σταδιακά και μέχρι τις αρχές του 2024, το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί παντού στη χώρα και σε όλα τα επίπεδα κτηματογράφησης, θα έχουν μετασχηματισθεί και τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία και θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων. Θα μιλάμε για ένα “Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Κτηματολόγιο”».
Την στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024 έχει καταρτίσει η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Διοίκηση του Κτηματολογίου.
Διαβάστε ακόμα:
Tο τεστ Πελώνη, η Ναυτεμπορική, τα εξώδικα των «Αστέρων Τρίπολης» και ο εφοπλιστής Πριόβολος
Στο «ραντάρ» των επενδυτών η αγορά γραφείων στην Ελλάδα – Deals 1 δισ. ευρώ εν μέσω Covid 19
e-λιανικό: Χωρίς υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας