«Τρέχει» το πρόγραμμα ΙΙΙ «Ψηφιακές Συναλλαγές» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό 162.440.000 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδότηση με τη μορφή voucher από 150 ευρώς έως 1.250 ευρώ ανάλογα με τη συσκευή που θα αντικαταστήσει.
Στόχος του προγράμματος είναι η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τα οποία θα υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών.
Το Πρόγραμμα θα παρέχει επιταγές (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών εργαλείων μέσω αγοράς ή μίσθωσης και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, την αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών, καθώς και στην ενίσχυση της φορολογικής τους συμμόρφωσης.
Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες Κατηγορίες Ενεργειών:
Κατηγορία 1: Αντικατάσταση EFT/POS.
Κατηγορία 2: Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει.
Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.
Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.
Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ*) επιχειρήσεων εστίασης.
Δικαιούχοι
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται υφιστάμενες ιδιωτικές Επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά και μεταξύ άλλων οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.
2. Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης Χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα.
3. Έχουν ιδρυθεί/ συσταθεί πριν την 01.01.2022.
4. Συνιστούν νομική οντότητα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός) ή Ατομική Επιχείρηση και τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
Στην ενότητα 2.1 της Πρόσκλησης, παρουσιάζεται αναλυτικά το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να υλοποιήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες Κατηγορίες Ενεργειών:
Κατηγορία 1: Αντικατάσταση EFT/POS.
Κατηγορία 2: Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου / διακίνηση παραστατικών εν κινήσει.
Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.
Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.
Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.
Χρονική διάρκεια και ορόσημα Προγράμματος
Τα χρονικά ορόσημα για τους Δυνητικούς Δικαιούχους και τους Προμηθευτές αναλύονται ως εξής:
Προμηθευτές:
Αιτήσεις συμμετοχής Προμηθευτών μπορούν να υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος.
Αιτήματα έγκρισης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προς επιδότηση υποβάλλονται, από ήδη εγκεκριμένους προμηθευτές, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος.
Δικαιούχοι:
Κατηγορία ένα (1):
Α’ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για τον Α’ Κύκλο της Κατηγορίας Ενέργειας ένα (1), μπορούν να υποβάλλονται από́ δυνητικούς δικαιούχους, από́ την Τέταρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.
Β’ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για το Β’ Κύκλο της Κατηγορίας Ενέργειας ένα (1), μπορούν να υποβάλλονται από́ δυνητικούς δικαιούχους, από́ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, έως και την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.
Α’ & Β’ Κύκλοι (κοινές προθεσμίες)
Πραγματοποίηση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στην Κατηγορία Ενέργειας ένα (1), με χρήση των vouchers που θα εκδοθούν προς όφελος των εγκεκριμένων δικαιούχων, μπορεί να γίνεται έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023.
Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενέργειας ορίζεται η Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023.
Κατηγορίες δύο (2) και τρία (3):
Α’ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για τον Α’ Κύκλο των Κατηγοριών Ενεργειών δύο (2) και τρία (3), μπορούν να υποβάλλονται από́ δυνητικούς δικαιούχους, από́ την Τέταρτη 22 Ιουνίου 2022, έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.
Β’ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για το Β’ Κύκλο των Κατηγοριών Ενεργειών δυο (2) και τρία (3), μπορούν να υποβάλλονται από́ δυνητικούς δικαιούχους, από́ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.
Α’ & Β’ Κύκλοι (κοινές προθεσμίες)
Πραγματοποίηση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στις Κατηγορίες Ενεργειών δύο (2) και τρία (3), με χρήση των vouchers που θα εκδοθούν προς όφελος των εγκεκριμένων δικαιούχων, μπορεί να γίνεται έως τη Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.
Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται η Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργειών ορίζεται η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.
Κατηγορία τέσσερα (4):
Α’ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για τον Α’ Κύκλο της Κατηγορίας Ενέργειας τέσσερα (4), μπορούν να υποβάλλονται από δυνητικούς δικαιούχους, από την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, έως και την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.
Β’ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για το Β’ Κύκλο της Κατηγορίας Ενέργειας τέσσερα (4), μπορούν να υποβάλλονται από δυνητικούς δικαιούχους, από την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, έως και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.
Α’ & Β’ Κύκλοι (κοινές προθεσμίες)
Πραγματοποίηση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στην Κατηγορία Ενέργειας τέσσερα (4), με χρήση των vouchers που θα εκδοθούν προς όφελος των εγκεκριμένων δικαιούχων, μπορεί να γίνεται έως τη Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.
Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενέργειας ορίζεται η Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.
Κατηγορίες πέντε (5) και έξι (6):
Α’ Κύκλος
Αιτήσεις χρηματοδότησης για τον Α’ Κύκλο τις Κατηγορίες Ενέργειας πέντε (5) και Έξι (6), Μπορούν να υποβάλλονται από δυνητικούς δικαιούχους, από την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, έως και την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.
Β΄ Κύκλος
Αιτήσεις Χρηματοδότησης για το Β’ Κύκλο τις Κατηγορίες Ενέργειας πέντε(5) και έξι (6), μπορούν να υποβάλλονται από δυνητικούς δικαιούχους ,από την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023, έως και την Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Α’ & Β’ Κύκλοι (κοινές προθεσμίες)
Πραγματοποίηση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στις Κατηγορίες Ενέργειας Πέντε(5) και έξι (6), με χρήση των vouchers που θα εκδοθούν προς όφελος των εγκεκριμένων δικαιούχων, μπορεί να γίνεται έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.
Ως ημερομηνία λήξης της μεταβατικής περιόδου (cooling off period) για την οποία επιτρέπονται ορισμένες μόνο (κατ’ εξαίρεση) περιπτώσεις εξαργύρωσης vouchers, ορίζεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.
Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των πάσης φύσεως πληρωμών και ολοκλήρωσης του Προγράμματος για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργειών ορίζεται η Τρίτη 30 Απριλίου 2024.
Επιλέξιμες Ενέργειες και Δαπάνες
Επιλέξιμη προς επιδότηση είναι η προμήθεια ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω συστήματος επιταγών (vouchers). Κάθε δικαιούχος:
δύναται να χρηματοδοτηθεί για την αγορά μίας ή περισσοτέρων λύσεων (σύνθεσης προϊόντων/υπηρεσιών). Κάθε επιδοτούμενη λύση τιμολογείται και εξοφλείται συνολικά, με μέρος της εξόφλησης να προέρχεται από την εξαργύρωση επιταγής του Προγράμματος (δημόσια χρηματοδότηση),
μπορεί να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης για αγορά λύσεων σε μία ή παραπάνω Κατηγορίες Ενεργειών, εφόσον πληροί τα γενικά και ειδικά (ανά κατηγορία) κριτήρια επιλεξιμότητας.
Η προμήθεια των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και συναφών με αυτές συμπληρωματικών υπηρεσιών, πραγματοποιείται μέσω των εγκεκριμένων, στο πλαίσιο του Προγράμματος, Προμηθευτών. Επίσης πρέπει να ανήκουν στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένων Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών, περισσότερες πληροφορίες για το οποίο αναφέρονται στην ενότητα 5.3 της Πρόσκλησης.
Ύψος και ένταση ενίσχυσης
Στο πλαίσιο του Προγράμματος δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης επιταγών (vouchers) ανά 6 επιμέρους κατηγορίες:
*Οι Φορολογικοί μηχανισμοί – ΕΑΦΔΣΣ (Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων) είναι συσκεύες εγκεκριμένης φορολογικής σήμανσης παραστατικών λιανικής και χονδρικής πώλησης. Ακόμα συνδέονται με την AAΔΕ και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της πλατφόρμας myData της ΓΓΠΣ.
Διαβάστε ακόμη
ΚΕΠΕ: Αυξήθηκε στο 27,25% ο δείκτης «φόβου» στην οικονομία τον Μάιο (γραφήματα)
Κάτω του 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο
Σήμερα ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα – Τι προβλέπει η Société Générale
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ