search icon

Οικονομία

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% – 6,3% το 2021 και από την Κομισιόν

Θεαματικά αυξάνει η Ε.Ε. τις προβλέψεις της για τη χώρα μας μέσα σε μόλις τρεις μήνες - Ευρωπαϊκή «μάχη» για τις παροχές και την αύξηση κατώτατου μισθού

Από διπλή «κρησάρα» θα περάσουν ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και οι παροχές που θα τον συνοδεύουν, για το υπόλοιπο της χρονιάς εφέτος και ολόκληρο το 2022. Ωστόσο, τα καλά νέα για τα σχέδια της Κυβέρνησης έρχονται από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, στις φθινοπωρινές προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει στα μέσα του μηνός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρεί θεαματικά τις προβλέψεις της Ανάπτυξης για τη χώρα μας, πάνω και από το 6% του ΑΕΠ για το 2021.

Στον αντίποδα, όμως, την ερχόμενη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα διεξαχθεί ένα άτυπο debate μεταξύ των κυβερνήσεων Βορρά-Νότου και τις (αντικρουόμενες) ανησυχίες που τις διακατέχουν, για αύξηση του πληθωρισμού από τη μια, και επιστροφή στη λιτότητα πριν σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη αντιστοίχως.

“Άλμα” 50%… σε 3 μήνες!

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν αναμένεται να προσδιορίζει την Ανάπτυξη στην Ελλάδα μεταξύ 6,1%-6,3% για εφέτος, έναντι εκτιμήσεως για 4,3% που περιελάμβανε στις θερινές προβλέψεις της. Δηλαδή μέσα σε ένα τρίμηνο, βάζει πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη χώρα μας κατά σχεδόν 50%!

Αν και εντυπωσιακή, η εξέλιξη αυτή δεν δημιουργεί αυτομάτως πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να δώσει επιπλέον παροχές η κυβέρνηση. Και όπως προκύπτει μάλιστα, «καίγεται» από την έκρηξη ακρίβειας και τα μέτρα στήριξης που ήδη έχει ανακοινώσει. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις 23 Νοεμβρίου, όταν το Κολέγιο των Επιτρόπων θα αποφανθεί για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία για τα κράτη-μέλη που η ΕΕ δημοσιοποιεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα δείχνουν ότι η χρονιά κλείνει με ένα «θηριώδες» έλλειμμα άνω του 7% του ΑΕΠ. Συνεπώς, από την Ανάπτυξη δεν προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα προς διανομή, αλλά μειώνεται κάτω από 7,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ το κρατικό έλλειμμα από τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν φέτος.

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκονται έξτρα επιδότηση λογαριασμών ενέργειας φέτος και στις αρχές του 2022 (τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον), κοινωνικό μέρισμα για χαμηλοσυνταξιούχους ή μακροχρόνια άνεργους κ.ά.

Ωστόσο, στο Eurogroup οι κυβερνήσεις του Βορρά κλίνουν προς την ανάγκη ταχείας επιστροφής σε πιο σφικτή οικονομική πολιτική και επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων εξάλειψης των ελλειμμάτων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, των επιτοκίων και του κόστος δανεισμού.

Οι συναντήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα της ερχόμενη Δευτέρα και οι εκθέσεις της Κομισιόν αναμένεται να ξεδιαλύνουν το τοπίο για τα νέα μέτρα που, τελικώς, θα ανακοινωθούν στις ερχόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Ο φιλόζωος Νίκος, ο γαλάζιος καριερίστας με τα δεκαχίλιαρα, ο Πρόεδρος από την αλλοδαπή και η μανία για τη ΔΕΗ

«ΑΣΤΥ Α.Ε.»: Στο σφυρί τα «ιμάτια» της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην Ελλάδα (pics)

Έρχεται διπλή δέσμη με κίνητρα για να ζητάμε e-αποδείξεις

Exit mobile version