Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Πολιτικής του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της εκπόνησης του νέου Εταιρικού Συμφώνου για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.
Έργο και λειτουργία της Επιτροπής συνιστά η διατύπωση απόψεων και προτάσεων για τις αναπτυξιακές και στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας και τους στόχους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Στην Επιτροπή προεδρεύει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, και μέλη της είναι το σύνολο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, που οι τομείς πολιτικής τους αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εκτενώς η εκπλήρωση των Αναγκαίων Πρόσφορων Όρων, η διαδικασία δηλαδή διαμόρφωσης του πλαισίου πολιτικής, όπως είναι τα κείμενα στρατηγικών, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησης κ.α., η οποία καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η κοινοτική χρηματοδότηση της επόμενης περιόδου.
Επίσης, αναφέρθηκε πως στο τέλος Μαρτίου προβλέπεται να ετοιμαστεί το πρώτο σχέδιο κειμένου του ΕΣΠΑ με τις βασικές πολιτικές επιλογές και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, προκειμένου να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε επιπλέον η σημασία του σχεδιασμού του στρατηγικού κειμένου του ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Επισημάνθηκε δε, ότι αν και έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα από τους πόρους της Συνοχής σε όλους τους τομείς· υποδομές, δίκτυα, περιβάλλον, κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα, θα πρέπει εφεξής να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το αναπτυξιακό αποτύπωμα των πόρων αυτών να καταστεί το μέγιστο δυνατό για τη χώρα.
Τέλος, τέθηκαν οι βασικοί στόχοι των Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της χώρας, στη σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ε.Ε., στην ενδυνάμωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω ενίσχυσης της ρευστότητας και της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων.