search icon

Οικονομία

Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που όμως θα πληρώνονται απ’ την ΔΕΗ!

 Τι απαντά η ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση 

Των Στεφανίας Σούκη, Στέλιου Μορφίδη

Την ώρα που η ΔΕΗ δίνει μάχη για την επιβίωση της με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει να είναι τεράστιο λόγω των ανείσπρακτων και μη ρυθμισμένων οφειλών 2,2 δισ ευρώ, η κυβέρνηση φροντίζει να την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο προωθώντας προσλήψεις χιλιάδων στο υπουργείο Πολιτισμού που θα καλυφθούν όμως εξ ολοκλήρου απ’ την επιχείρηση!

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, και η οποία έχει την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» εγκρίνεται η πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, χρονικής διάρκειας έως 8 μήνες σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ως εδώ καλά, θα πει κανείς, αφού επιτέλους η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καλύψει τις «τρύπες» που σήμερα δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας και να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.

Μόνο που όλες οι παραπάνω θέσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά απ’ την πολύπαθη ΔΕΗ, όπως εξάλλου υπογραμμίζει η υπουργική απόφαση, και αφορούν δύο συγκεκριμένες εφορείες Αρχαιοτήτων, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Περιοχές δηλαδή όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει συνδεθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με τη ΔΕΗ, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα ορυχεία λιγνίτη.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Πηγές από τη ΔΕΗ στις οποίες απευθύνθηκε το newmoney.gr δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για όλες αυτές τις προσλήψεις και ότι αυτές δεν μπορούν να γίνουν έτσι μαζικά, όπως περιγράφει η υπουργική απόφαση, αφού θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου λόγω των μνημονιακών προγραμμάτων. Εκφράζουν δε απορία για τη σπουδή της υπουργού να υπογράψει τη σχετική απόφαση καθώς αυτή προβλέπει το μέγιστο όριο υπαλλήλων για τις ανάγκες των ανασκαφών στα ορυχεία του Αμύνταιου, της Μαυροπηγής και της Καρδιάς, όπου εντοπίστηκαν αρχαία. Ιδίως καθώς η Καρδιά από πέρυσι παραμένει κλειστή και περίπου 900.000 ευρώ απ’ τα 2,4 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει συνολικά πέρυσι η επιχείρηση για τις αρχαιολογικές ανάγκες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η υποχρέωση χρηματοδότησης αρχαιολογικών χώρων εκ μέρους της ΔΕΗ πηγάζει απ’ τη σχετική νομοθεσία που προβλέπει ότι πάσης φύσεως εταιρείες που πραγματοποιούν εργασίες σε χώρους που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί από τις τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων θα πρέπει προηγουμένως να αποχαρακτηριστούν προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει προηγουμένως να πραγματοποιηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον φορέα που θέλει να κάνει το έργο στην περιοχή.

Ωστόσο στην περίπτωση της ΔΕΗ πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα αφού σε αρκετά ορυχεία λιγνίτη, οι τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων έχουν κάνει χαρακτηρισμούς περιοχών με αποτέλεσμα η εταιρεία να καλείται να πληρώσει για τους αρχαιολόγους και τους εργάτες των συνεργείων.

Οι προσλήψεις

Σε κάθε περίπτωση η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι οι ειδικότητες αφορούν 1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγους και άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, τοπογράφους, φύλακες κοκ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο αιτιολογικό η υπουργική απόφαση εγκρίνεται έχοντας υπόψη «το γεγονός ότι η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ με σκληρούς όρους είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τη ΔΕΗ προκειμένου να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της και να αποτραπούν επιπλοκές μέχρι το καλοκαίρι που θα οδηγούσαν ακόμα και σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, όπως είχε καταγγείλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Παράλληλα οι οφειλές πελατών προς την επιχείρηση εξακολουθούν να είναι τεράστιες ενώ και η ίδια πλέον αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς τις οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους… ακόμα και θυγατρικές ώστε να ανταποκριθεί στην κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση!

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η κα Κονιόρδου είχε εγκρίνει τις διαδικασίες πρόσληψης 1.314 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για διάστημα επτά μηνών, προκειμένου να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία σε όλη τη χώρα. Αυτοί θα καλύπτονταν όμως απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό…

Ακολουθεί η υπουργική απόφαση

Exit mobile version