search icon

Οικονομία

Προσκόμιση αποδείξεων από το 2017 για υπερήλικες και άτομα με αναπηρία

Αν και εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης καρτών...

Νέες ανατροπές στο σύστημα αγορών με «πλαστικό χρήμα» φέρνουν τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα. Με τις αλλαγές αυτές διευκρινίζεται ότι, προκειμένου να μη χάσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι:

– Απαιτείται από 1.1.2017 να δαπανούν μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής το ποσοστό 10%-20% «επί τους φορολογητέου εισοδήματός τους» και όχι το δηλωθέν.

Αυτό σημαίνει όμως ότι ακόμα και άνεργοι ή με εργαζόμενα μέλη οικογενειών που θα πιάνονται στα τεκμήρια, πρέπει να κάνουν δαπάνες με κάρτες και e-banking. Στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για επιμερισμό της δαπάνης μεταξύ των συζύγων, όπως ίσχυε παλαιότερα με τις αποδείξεις (που τις έβαζαν στον κωδικό 049 σαν οικογενειακές δαπάνες). Άρα κάθε μέλος πρέπει να έχει κάνει ξεχωριστά τις δαπάνες του, έστω και αν δεν έχει καν δικό του εισόδημα!

– Απαλλάσσονται από την υποχρέωση δαπάνης με πλαστικό χρήμα οι ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρία 80% και άνω. Άρα άτομα με αναπηρία 67%-80% απειλούνται με πρόστιμα 22% για τις αποδείξεις που τους λείπουν (πχ 220 ευρώ αν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ και απαιτούνται πληρωμές 1.000 ευρώ μέσω τραπέζης). Εξαιρούνται και άποροι που δικαιούνται δικαστικής συμπαράστασης.

-Εφόσον απαλλάσσονται από την χρήση καρτών, τότε «απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας» (10%-20% του φορολογητέου εισοδήματός τους δηλαδή).

Άρα ηλικιωμένοι, άποροι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις και να τις προσκομίζουν στην εφορία. Από την διατύπωση της διάταξης δεν προκύπτει εξαίρεση ούτε για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Για όσους υπερβαίνουν το ελάχιστον απαιτούμενο ποσοστό πληρωμών με κάρτες, προβλέπεται και επιβράβευση με κληρώσεις δώρων κλπ.

Exit mobile version