Αλμα ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες της στα επόμενα 5 χρόνια βάζει στόχο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στρατηγική αυτονομία, νέο παραγωγικό μοντέλο και αγροτική πολιτική, κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός και νέο Ταμείο για την Ανάπτυξη αλλά και την Αμυνα είναι τα καινούρια στοιχεία που μπαίνουν πλέον στη δημόσια συζήτηση. Και έχουν εξαιρετική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει ειδικό ρόλο στην προώθηση και διεκδίκησή τους.

«Πρέπει να έχουμε ευχαριστημένους πολίτες. Γιατί όταν δεν βλέπουν να έχουν προοπτική, απελπίζονται. Και συγκρίνοντας τις καταστάσεις με 30 χρόνια πριν, λένε “δεν σας χρειάζομαι πια, πάμε σε εθνικές λύσεις” – δηλαδή σε απομονωτισμό και στα άκρα», ανέφεραν στο «business stories» ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Λόγω κλιματικής κρίσης και παγκοσμιοποίησης, όμως, «η άνοδος εισοδημάτων μπορεί να προέλθει μόνο από αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας ώστε να κυκλοφορεί χρήμα και να ευημερήσει ο κόσμος», σχολίαζαν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Το μεγάλο στοίχημα

Ολοι συμφωνούν ότι η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις της: η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, η ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση βρίσκονται στο επίκεντρο. Κυρίως, όμως, επιζητά να εμπνεύσει όραμα στους πολίτες της, με σχέδιο, λύσεις και απαντήσεις που θα φέρουν καλύτερες δουλειές, άνοδο εισοδημάτων και ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη τίθενται:

1. Πανευρωπαϊκό σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα: το μεγάλο crash test μέσα στο καλοκαίρι θα είναι η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να υιοθετήσει και να στηρίξει την Εκθεση Ντράγκι για τον τρόπο ανάκτησης της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα.

2. Κοινό σχέδιο -και κοινός δανεισμός- για την άμυνα με «μοχλούς» τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» γι’ αυτό το θέμα. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται κοινές δαπάνες για την άμυνα της Ευρώπης με τεχνολογίες αιχμής φύλαξης των συνόρων και σύγχρονα οπλικά συστήματα (όπως iron dome, συνέργειες ευρωπαϊκών χωρών κ.λπ.). Και εφόσον ευοδωθεί, Ελλάδα και Πολωνία θα πάρουν μεγάλη ανάσα για νέες και πιο φιλολαϊκές οικονομικές πολιτικές, καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες αμυντικές δαπάνες ετησίως.

3. Νέο Ταμείο Ανάκαμψης για πράσινες επενδύσεις και τεχνολογία, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να επιστρέψουν «καθαρές» βιομηχανίες και δουλειές που είχαν μεταναστεύσει στην Ασία, να πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια η Ευρώπη, αλλά και να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα της Ε.Ε. έναντι ΗΠΑ και Ασίας πριν χάσει οριστικά το τρένο της ψηφιακής επανάστασης (και γι’ αυτό η στροφή σε Κίνα και Ινδία κάνοντας τρομερή εισροή «μυαλών» και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού).

4. Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για να εξελιχθούν γεωργία και κτηνοτροφία και να έχουν «καλές δουλειές» οι αγρότες στην Ευρώπη, αντί απλώς να επιδοτούνται σε κάθε καταστροφή. Στόχος είναι η άνοδος των εισοδημάτων των αγροτών μέσα από ανθεκτικές καλλιέργειες και τόνωση της παραγωγής και της αυτάρκειας των χωρών της Ε.Ε. Ειδικό -και πολύ ευαίσθητο- κεφάλαιο θα αποτελέσει η Ουκρανία και το τεράστιο αγροτικό κεφάλαιο που σήμερα καταστρέφεται λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Τι αλλάζει από αύριο

Πρώτη προϋπόθεση για τα παραπάνω, όμως, είναι η συγκρότηση ηγεσίας στην Ε.Ε. που θα υπηρετεί αυτό τον στόχο. Ηδη λαμβάνουν χώρα οργιώδεις παρασκηνιακές ζυμώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στις επόμενες 30 ημέρες με την εκλογή προέδρου στην Κομισιόν (16 Ιουλίου), καθορίζοντας τις συμμαχίες και τις ισορροπίες της επόμενης μέρας.

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, σε άτυπη συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Στις 27 Ιουνίου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν. Τη σκυτάλη θα λάβει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεση μετά τις εκλογές στις 16 Ιουλίου, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να παρουσιάσει προγραμματικές δηλώσεις με ορίζοντα πενταετίας. Αν το επιτρέψουν οι νέες πολιτικές ισορροπίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετήσει και θα στηρίξει τις προτάσεις Ντράγκι για το «άλμα» που απαιτείται να κάνει η Ευρώπη.
Για την εκλογή της χρειάζεται τουλάχιστον 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Κεντροδεξιά), Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι ξεπερνούν τους 400 και φαίνεται να την υποστηρίζουν. Στο παρασκήνιο έχουν βγει μαχαίρια, αλλά εκτός σοβαρού απροόπτου, ακόμα και αν υπάρξουν διαρροές (καθώς η ψήφος θα είναι μυστική), διαφαίνεται ότι θα εξασφαλίσει την προεδρία χωρίς να υποχρεωθεί σε διαβουλεύσεις και παζάρια ή δεσμεύσεις έναντι εκπροσώπων ακραίων ή αντιευρωπαϊκών τάσεων του Κοινοβουλίου.

Τι πήγε στραβά

Σε κάθε περίπτωση, στα επόμενα 5 χρόνια η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο, μετά από μια περίοδο όπου έχανε συνεχώς έδαφος επιδιδόμενη σε διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς συνέβησαν τεκτονικές αλλαγές και κρίσεις που δεν είχαν συμβεί ποτέ ξανά όλες μαζί σε τόσο σύντομο χρόνο.
Και δεν ήταν και λίγες: ενεργειακή κρίση όπως η πετρελαϊκή πριν από 50 χρόνια, εφοδιαστική κρίση όπως όταν έκλεισε το Σουέζ πριν από 60 χρόνια, πόλεμος στο έδαφός της όπως πριν από 80 χρόνια, πανδημία όπως της ισπανικής γρίπης πριν από 100 χρόνια και -για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια- χωρίς σύμμαχο το Μεγάλο Νησί, το Ηνωμένο Βασίλειο δηλαδή, λόγω Brexit.

Απέναντι σε όλα αυτά -και σε ένα άκρως παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον- η Ευρώπη έχανε έδαφος γιατί δεν είχε έτοιμες λύσεις. Ενώ τώρα έχει μπροστά της και νέες προκλήσεις: η κλιματική κρίση είναι παρούσα, χάνει από ΗΠΑ και Κίνα σε ανταγωνιστικότητα, διαφαίνεται κίνδυνος νέας φάσης απομονωτισμού αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική».

Επιπλέον, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ενώ επί αιώνες η Ευρώπη ανήκε μαζί με τη Βόρεια Αμερική στο πιο πλούσιο 20% της Γης, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 80% των πόρων και του πλούτου του πλανήτη (με ό,τι σήμαινε αυτό για την ευημερία της), στα τελευταία χρόνια έχει ανέβει μία παγκόσμια «μεσαία τάξη» μισού δισεκατομμυρίου Ινδών (δηλαδή άλλη μια Ευρώπη σε πληθυσμό) που διεκδικεί μερίδιο. Σχετική έκθεση έχει πάρει στα χέρια του και ο Ελληνας πρωθυπουργός από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε καθήκοντα. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες της τελευταίας πενταετίας δεν επέτρεψαν την έγκαιρη αντιμετώπιση ούτε αυτών των προβλημάτων στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: 10% αύξηση στα έσοδα φέτος – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη σεζόν

Τράπεζες: Ανοίγει ο «χορός» των γενικών συνελεύσεων

Οι εταιρείες ενέργειας «γέννησαν» έκτακτους φόρους 1,5 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ