search icon

Οικονομία

Προς υπερπλεόνασμα – έκπληξη πάνω και από 1,3% του ΑΕΠ

Αποκαλυπτήρια για το πώς έκλεισε το 2023 και τι απέμεινε στο «βαρέλι» για το 2024 - Eν αναμονή των ανακοινώσεων της Eurostat

Άλλη μια «θετική είδηση» από την χώρα μας για τις διεθνείς αγορές, αλλά και αφετηρία νέας αναζήτησης χώρου για παροχές, αναμένει μέσα στον Απρίλιο η Αθήνα, από τις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει η Eurostat στις 22 του μηνός, για το ύψος των πλεονασμάτων του 2023. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο στόχος-δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί για το 2023. Δεν απέκλειαν όμως και υπέρβαση «έκπληξη» πάνω από το 1,3% του ΑΕΠ ή έως και 1,5% ενδεχομένως.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις ανακοινώσεις από τη Eurostat, θα ξεκαθαρίσει όχι μόνο πόσο ήταν τελικά το υπερπλεόνασμα γενικής κυβέρνησης του 2023, αλλά και ποιο μέρος από τα 1,5 δισ. υπερπλεόνασμα που εμφάνισε στο α΄δίμηνο 2024 ο κρατικός προϋπολογισμός μεταφέρεται στην περσινή χρονιά (πχ για τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του 2023 που εισπράττονταν μέχρι τον Φεβρουάριο).

Επιπλέον -συνυπολογίζοντας και τα αποτελέσματα όλων των κρατικών φορέων γενικής κυβέρνησης- θα διαφανεί τι απομένει από όλα αυτά για τη φετινή χρονιά, ώστε το ποσό αυτό να αποτελέσει σημείο εκκίνησης και «μαγιά» για το φετινό πλεόνασμα -ή και για κάποιες ενδεχόμενες παροχές από το τυχόν διαφαινόμενο νέο υπερπλεόνασμα.

Ως προς τις επιδόσεις του 2023, μέχρι τον Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραφε υπερπλέονασμα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο τουλάχιστον 2 δισ. ήταν έσοδα του 2022 που εισπράχθηκαν στο α΄δίμηνο του 2023. Αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από την επίδοση της περσινής χρονιάς (μεταφέρονται στου 2022) αλλά η Eurostat θα προσθέσει στο 2023 τα αντίστοιχα φετινά. Και ό,τι απομείνει θα αποτελέσει την αφετηρία και βάση σύγκρισης για το 2024, μαζί με τα όποια πλεονάσματα (ή ελλείμματα) φορέων γενικής κυβέρνησης.

Το 2024 πάντως είναι έτος αυξημένης δυσκολίας, αφού πρέπει να επιτευχθεί διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από πέρυσι (2,1% αντί 1,1% που ήταν ο στόχος του 2023). Μέχρι στιγμής, τα κρατικά έσοδα που φαίνεται να υποστηρίζουν τον στόχο του 2024, είναι κυρίως:

· τα έσοδα από ΦΠΑ που στο α΄δίμηνο ανήλθαν σε 4,443 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 127 εκατ. ευρώ.

· τα έσοδα των Ειδικών Φόρων (καυσίμων κ.λπ.) που ανήλθαν σε 1,023 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 40 εκατ. ευρώ.

· τα έσοδα των φόρων εισοδήματος Φυσικών Προσώπων που ήταν είναι αυξημένα κατά 136 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι πληρωμές περσινού φόρου εισοδήματος, μέρος της υπέρβασης αφορά τους αυξημένους μισθούς εργαζομένων που παρακρατούνται και αποδίδονται ανά μήνα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% από 1ης Απριλίου 2024.

· τα αντίστοιχα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

· τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» που ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ (έναντι μηδενικού στόχου) και ενώ εκ των υστέρων έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του Ελ Βενιζέλος και της τραπέζης Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμη

Στιβ Αποστολόπουλος: H συνάντηση με τον K. Μητσοτάκη και οι επιχειρηματικές κινήσεις του Ελληνοκαναδού μεγιστάνα

ΔΕΔΔΗΕ: Ερχεται η μηνιαία καταμέτρηση στα ρολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – 2 εκατ. μετρητές έχει καλύψει ήδη ο Διαχειριστής

Έγινε το επόμενο βήμα στη συνεργασία ΤΕΜΕΣ και D-Marinas για τη μαρίνα της Πύλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version