Του Μάριου Ροζάκου
Να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας, μετά τις ισχυρές αναταράξεις της περασμένης εβδομάδας στον τραπεζικό τομέα, θα επιχειρήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα στην Ασία, με αφορμή τη Φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος προτίθεται να παρουσιάσει στην Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να εξοφληθεί πρόωρα μέρος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων (cash buffer).
Το «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. ευρώ έχει «φουσκώσει» με τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης και πλέον ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο «αέρα», ώστε να δρομολογηθούν οι πρώτες κινήσεις για την πρόωρη εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους και έτσι να επιτευχθεί εξοικονόμηση τόκων. Προτεραιότητα αποτελούν τα δάνεια του ΔΝΤ προς τη χώρα μας που λήγουν το 2019 (περίπου 2,05 δισ. ευρώ). Η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων προς το Ταμείο θα μπορούσε να κάνει ηπιότερη τη ρητορική του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Επί του παρόντος όμως, θεωρείται βέβαιο ότι τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκφράσουν ξανά την αντίθεσή τους στη συζητούμενη ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εργασιακά (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακύρωση υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου).
Επαφές με Ευρωπαίους και «μασάζ» σε επενδυτές
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το κρίσιμο θέμα των συντάξεων και της τελικής μορφής του προϋπολογισμού του 2019 και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που πρωταγωνιστούν στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα. Στο Μπαλί θα βρίσκονται ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, οι πρόεδροι της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κ.ά.
Προτού καταλήξει στο εξωτικό ασιατικό νησί, ο Έλληνας υπουργός θα έχει δύο ενδιάμεσους σταθμούς: τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κονγκ, όπου θα συναντηθεί αντιστοίχως αύριο, Τρίτη και μεθαύριο, Τετάρτη με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, σε μια προσπάθεια να ξαναβάλουν οι Ασιάτες επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα στις οθόνες τους, όταν το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώξει να βγει στις αγορές στις αρχές του 2019.
Το σκέλος αυτό του ταξιδιού του κ. Τσακαλώτου έχει προετοιμαστεί εδώ και μήνες από τον οίκο Rothschild, αλλά η αποστολή του υπουργού θα είναι δύσκολη. Το παραδοσιακά συντηρητικό ακροατήριό του θα έχει γίνει σίγουρα ακόμα πιο δύσπιστο, μετά την τραπεζική κρίση της περασμένης εβδομάδας στη χώρα μας και εν μέσω των συνεχιζόμενων ισχυρών αναταράξεων που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία.