Από την «κρησάρα» της ΑΑΔΕ θα περάσουν από σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, προκειμένου να φανεί ποιοι επαγγελματίες, έμποροι και επιχειρήσεις δικαιούνται εφέτος τη μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος, οι οποίοι θα δουν συνολικά όφελος 1,5 δισ. ευρώ, από φόρους που θα πλήρωναν στο Κράτος.
Μέχρι αύριο οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αναμένεται να αντλήσουν τα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου στη συνέχεια να εντοπιστούν οι δικαιούχοι της έκπτωσης και να προχωρήσουν στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, με «κούρεμα» 15%-50% (ή και περισσότερο) στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν.
Ο νέος νόμος (ν.4714/31-12-2020) δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις την περασμένη Παρασκευή και προβλέπει μείωση ή μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες, εμπόρους και νομικά πρόσωπα, εφόσον καταγράφουν πτώση τζίρου πάνω από 5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εν συγκρίσει με το πρώτο εξάμηνο του 2019 –δηλαδή σχεδόν όλες και όλοι.
Τη σύγκριση αυτή θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μόλις αντλήσει τα στοιχεία που οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν δηλώσει. Σύμφωνα με το νόμο, η μείωση ή μηδενισμός της προκαταβολής φόρου θα γίνει με επανεκκαθάριση, συμψηφισμό των ποσών και διαμόρφωση νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου υπολογίζεται ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν, ως εξής:
■ Για μείωση τζίρου 5%-15%, μείωση προκαταβολής φόρου 30%.
■ Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, μείωση προκαταβολής 50%.
■ Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, μείωση προκαταβολής 70%.
■ Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, μείωση 100%, δηλαδή η προκαταβολή μηδενίζεται.
Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση θα είναι «οριζόντια» 50% για όλους.
Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.