«Νάρκη» στα θεμέλια του κρατικού προϋπολογισμού βάζει η τιμή του φυσικού αερίου! Το ιλιγγιώδες ράλι της τιμής σε επίπεδα 220 – 250 ευρω / MWH πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κόστος παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το προϋπολογισμό, ψαλιδίζοντας έτσι τα περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης
Από 45-50 ευρώ η MWH πριν από έναν χρόνο, η τιμή του φυσικού αερίου κινείται τώρα στην περιοχή των 240 -250 ευρώ η MWH, έχοντας υπερβεί κάθε κυβερνητική πρόβλεψη. Μέσα σε ένα αβέβαιο σκηνικό, η όποια υπεραπόδοση στο μέτωπο των εσόδων, είναι λογικό να διοχετευθεί κυρίως σε ενεργειακές επιδοτήσεις. Υπολογίζεται μάλιστα σε ότι συνολικά, φέτος, το κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μπορεί και να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ!
Ο κρατικό προϋπολογισμός, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχίζει να επιδοτεί τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος (ώστε τα τιμολόγια να διατηρούνται σε επίπεδα κοντά στο 90% των αντίστοιχων προ κρίσης) με την τιμή τη χονδρικής να καλπάζει και το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει -πλέον- και ακραία σενάρια.
Σημειώνεται ότι αρχικά, το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (ώστε αυτά να είναι στα 16 -18 λεπτά η κιλοβατώρα) προσδιοριζόταν στα 800 εκατ – με 1 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό, με τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όμως, με τις τιμές Ιουλίου έχουν ήδη δαπανηθεί 200 εκατ. ευρώ. Με το φυσικό αέριο να είναι σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεν αποκλείεται οι συνεισφορές του προϋπολογισμού να φτάσουν ακόμη και τα 400 εκατ. ευρώ, ανά μήνα και μέχρι τέλος του έτους, «ναρκοθετώντας» την υλοποίηση άλλων μέτρων.
Τα σενάρια επιδότησης, με βάση την επίπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι τα εξής:
• Το βασικό σενάριο που… ξεπεράστηκε, προέβλεπε κόστος γύρω στα 800 εκ ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου- Δεκεμβρίου, δηλαδή περίπου 160 εκ ευρώ το μήνα, για μέση χονδρική τιμή ρεύματος 240 ευρώ/MWh
• Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο προέβλεπε αύξηση του κόστους στο 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 220 εκατ. ευρώ το μήνα, αν η μέση χονδρική του ρεύματος φτάσει στα 300 ευρώ. Και αυτό… πάει περίπατο!
• Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, που έμοιαζε ως επικρατέστερο αλλά κινδυνεύει να ξεπεραστεί, βασίζεται στην παραδοχή ότι αν η χονδρική τιμή του ρεύματος φτάσει στα 400 ευρώ, το κόστος μόνο για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 300 εκ ευρώ το μήνα
• Το σενάριο «κινδύνου» ανεβάζει το κόστος στα 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 420 εκ ευρώ το μήνα, αν η χονδρική τιμή του ρεύματος πάει στα 600 ευρώ.
Και όσα περισσότερα απαιτούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, τόσο θα περιορίζεται ο περιβόητος δημοσιονομικός χώρος για έξτρα παροχές έως το τέλος του έτους.
Αντίβαρο στις αυξημένες πιέσεις για δαπάνες είναι τα έσοδα, με την κυβέρνηση να έχει ποντάρει όλα τα λεφτά πάνω στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι θα σπάσει φέτος τα κοντέρ αφού οι εισπράξεις θα κινηθούν πάνω από το 80% ή τα 14-15 δισ. ευρώ του 2019, προσεγγίζοντας ακόμα και τα 16 δισ. ευρώ. Μέχρι και το τέλος Ιουλίου, ο τουρισμός είχε φτάσει στο 88% του τζίρου του 2019, δηλαδή τα 16 δισ. ευρώ καταγράφοντας, ήδη, υπέρβαση του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο δεν φτάνει μόνο ο τουρισμός για να κάνει τη διαφορά στα ταμεία. Θα πρέπει και οι εισπράξεις από τους φόρους να μην πέσουν σε ταχύτητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους εισρέει στα κρατικά ταμεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 οι εισπράξεις ξεπέρασαν τον στόχο κατά 5,1 δισ. ευρώ λόγω όμως… έκτακτων συγκυριών!
Διαβάστε ακόμη:
Τέλος και επισήμως στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
Yachting for rich and famous: Διεθνείς προσωπικότητες στις ελληνικές θάλασσες
Έρχονται οι παραδόσεις δεμάτων με drones και στην Ελλάδα – «Πυρετός» συζητήσεων