search icon

Οικονομία

Προϋπολογισμός: Μάχη σε 3 μέτωπα για έξτρα έσοδα και «φρένο» σε 7 δαπάνες

Τι αφήνουν πίσω τα lockdown και πού ποντάρει το ΥΠΟΙΚ για να «ρεφάρει» στο β΄εξάμηνο

Να αφήσει πίσω τα δύσκολα και να αναθερμάνει τα κρατικά έσοδα, βάζοντας σε κίνηση ξανά την αγορά, επιχειρεί η κυβέρνηση, βλέποντας και ότι τα ταμειακά έσοδα του κράτους για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, αποτυπώνουν περίτρανα το κόστος από την παρατεταμένη «ακινησία» της Οικονομίας.

Σε 4 μήνες εν μέσω πανδημίας το Κράτος εισέπραξε εφέτος φόρους 7,8 δισ. ευρώ, αλλά στους επόμενους ως τα τέλη του έτους πρέπει να εισπραχθούν υπερδιπλάσια, μέχρι τα 26,4 δισ. που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Για να σηκώσει τα βάρη και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η αγορά, η προσπάθεια επικεντρώνεται στα πεδία όπου η Οικονομία τα πήγε χειρότερα από όσο αναμενόταν, επειδή παρατάθηκε κατά σχεδόν δύο μήνες το lockdown.

Τρία μέτωπα

Το πρόβλημα αποκαλύπτεται ανάγλυφα στα στοιχεία εσόδων για το α΄ τετράμηνο της χρονιάς:

α) από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου, καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων εισπράχθηκαν 13,3% από όσα αναμένονταν στο τετράμηνο. Ο ΕΦΚ υπολογίζεται στον όγκο των προϊόντων που καταναλώνονται. Μεταφορές, βιομηχανία, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν και δεν κατανάλωσαν «καύσιμα» για να παραγάγουν προϊόντα. Και έτσι από τα κρατικά ταμεία έλειψαν 172 εκατ. ευρώ.

β) επιπλέον χάθηκε από ΦΠΑ σε βενζίνες, πετρέλαιο καύσιμα επιπλέον 12,0% των εσόδων που αναμένονταν ή 62 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΦΠΑ είναι φόρος που μπαίνει πάνω στον φόρο των καυσίμων, αλλά η απώλεια από ΦΠΑ ήταν ελαφρώς μικρότερη από την απώλεια σε Ειδικό Φόρο καυσίμων, διότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην τρέχουσα τιμή που ήταν εφέτος αυξημένη, ενώ ο ΕΦΚ εξαρτάται μόνον από τον όγκο των ποσοτήτων που πωλήθηκαν (μονάδες όγκου ή μάζας ή ενέργειας που καταναλώθηκε).

γ) από ΦΠΑ όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται γενικώς στην αγορά (πλην καυσίμων και τσιγάρων) το δημόσιο «έχασε» 407 εκατ. ευρώ ή 8,2% από όσα υπολόγιζε. Το στοίχημα πλέον είναι αν η επαναλειτουργία του εμπορίου και η εξ αναβολής ζήτηση τον Μάιο, μπορεί να καλύψουν τις απώλειες άμεσα ή τους επόμενους μήνες. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει ότι πάνω από 12 δις. ευρώ που σωρεύθηκαν εδώ και 15 μήνες στις καταθέσεις νοικοκυριών, δεν θα παραμείνουν όλα στις τράπεζες αλλά θα γίνουν αγορές, μετακινήσεις, επενδύσεις, κατανάλωση.

Η διάθεση της αγοράς πάντως «να πατήσει γκάζι» φαίνεται και σε επιμέρους στοιχεία εισπράξεων που πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο και, εν μέρει, «μπάλωσαν» την κατάσταση στο α΄τετράμηνο.

Και τέτοια έσοδα που σημείωσαν ξαφνικά απρόβλεπτη «υπερείσπραξη» ήταν:

α) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 34 εκατ. ευρώ ή +28,0%

β) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων +21 εκατ. ευρώ ή +29,2%,

γ) Φόροι Οχημάτων +626 εκατ. ευρώ ή +665,3% πάνω από το στόχο,

δ) Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 115,3%,

ε) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 34 εκατ. ευρώ ή +6,3%,

“Καύσιμο” για στήριξη της αγοράς και της κατανάλωσης θεωρούνται και “ενέσεις” ρευστότητος όπως τα 2,5 δισ. από το πρόγραμμα SURE που εισπράχθηκαν χθες από τη χώρα μας, ή και κοινοτικοί πόροι 32 δισ. ευρώ που επίκεινται συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

7 «πληγές» στις δαπάνες

Την ίδια στιγμή, με την επανεκκίνηση της αγοράς, από τον Μάιο σταματά και η οικονομική αιμορραγία του δημοσίου για μέτρα στήριξης. Αυτό ενδέχεται να συμβάλει για να κλείσει η «τρύπα» 1 δισ. που άνοιξε στο δημόσιο έλλειμμα τον Απρίλιο (ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί στόχου 7,8 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί και έναντι ελλείμματος 4,1 δισ. ευρώ το α΄τετράμηνο του 2020).

Συνολικά οι Μεταβιβάσεις – επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανήλθαν στο α΄τετράμηνο 12,25 δισ. ευρώ, έναντι 9 δισ. το α΄ τετράμηνο πέρυσι. Η ως τώρα εικόνα για τις κυριότερες έκτακτες πληρωμές λόγω Πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου -Απριλίου, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

β) Επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων

γ) Επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων –ΠΔΕ

δ) Κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 351 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

ε) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 155 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,

στ) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 140 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ

ζ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 47 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τέτοιες δαπάνες ελέγχονται, θα περιορίζονται ή δεν θα επαναληφθούν ξανά, δημιουργώντας ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο πως θα «ρεφάρει» στο β΄εξάμηνο του 2021 τις ζημιές που προκάλεσε η έξαρση της πανδημίας πέραν του Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη:

Το «τριψήφιο deal» της Chipita, το μυστήριο του κυρ Παντελή, το μικρό Ελληνικό της Κρήτης και τα καλά μαντάτα απ’ τα νησιά 

Διεθνή ονόματα στη «μάχη» για το «νέο» Πόρτο Καρράς – Αρχές 2022 το τελικό masterplan

ΑΣΕΠ: Έρχονται 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο 

Exit mobile version