search icon

Οικονομία

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πιάνουν δουλειά στην Αθήνα

Προϋπολογισμός, φοροελαφρύνσεις, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί στο μικροσκόπιο των θεσμών

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2019, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις μέσα στο 2020, μόλις επιβεβαιωθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, και η μείωση των κόκκινων δανείων με παράλληλη αύξηση των πλειστηριασμών είναι τρία από τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσουν από σήμερα οι τεχνοκράτες των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πιάνουν δουλειά στην Αθήνα σήμερα, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν την επίτευξη υπερπλεονάσματος την περυσινή χρονιά αλλά καταγράφουν και υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανεβάσει στροφές στην αξιοποίηση του ΠΔΕ.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στη χώρα μας και οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών για τριήμερες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, τις τράπεζες, φορείς και εκπροσώπους της αγοράς για όλα τα θέματα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στο «ραντάρ» των στελεχών των θεσμών θα μπουν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα εξηγήσουν πώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τις ελαφρύνσεις αυτές.

Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% «κλειδί» θα αποτελέσει η εν εξελίξει άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει πατήσει γκάζι, για να ολοκληρωθεί η άσκηση τον Μάρτιο, όπως ανέφερε χθες το newmoney.gr. Έτσι θα είναι ευκολότερος και γρηγορότερος ο υπολογισμός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Όσον αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, η οποία σήμερα επιβάλλεται σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, στόχος είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2020 το σταδιακό «ξήλωμά» της.

Οι θεσμοί περιμένουν επίσης να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Ζητούμενο για τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες είναι και η διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της 1ης κατοικίας στις 30 Απριλίου. Οι θεσμοί ζητούν ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης, κατ’ αντιστοιχία με όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις, και θα δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υπό αυστηρά κριτήρια και να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Το πλαίσιο αυτό θα ενοποιεί τα 8 διαφορετικά σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της Α΄ κατοικίας, ύστερα από 28 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μόλις 172 προτάσεις ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες, ενώ η κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί μόνο σε 88 πολίτες.

Άλλες δύο μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό προχωρούν είναι η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2020 (με εξαίρεση περίπου 140 εκατ. ευρώ από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης) και ο έλεγχος της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο.

Exit mobile version