search icon

Οικονομία

Προϋπολογισμός 2025: «Σφιχτός» σε δαπάνες, «ανοικτός» για επιπλέον παροχές

Εγκύκλιος Πετραλιά: Μέχρι 31 Ιουλίου τα αιτήματα και οι προτάσεις υπουργείων και φορέων. Πρώτη αποτίμηση των νέων μέτρων για τη φοροδιαφυγή

«Πιάνουν τα μολύβια» όλα τα υπουργεία προκειμένου να γράψουν τον νέο Προϋπολογισμό του 2025, ο οποίος θα υπηρετεί τη «σφιχτή» δημοσιονομική κατεύθυνση που επιβάλλουν οι κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρώπη. Θα προβλέπει όμως πρόσθετες κοινωνικές παροχές 880 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το 2024, σε ευάλωτα αλλά και μικρομεσαία νοικοκυριά.

Εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά δίνει εντολή στα υπουργεία και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης να καταγράψουν τις ανάγκες τους και να υποβάλουν μέχρι 31 Ιουλίου 2024 τα αιτήματά τους, με τον όρο να μην παραβιάζουν τον στόχο για πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ και το νέο όριο που τίθεται από τις Βρυξέλλες για ετήσια αύξηση έως 3% στις καθαρές πρωτογενείς κρατικές δαπάνες, σε σχέση με το 2024.

Το όριο αύξησης του 3% μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση δαπανών το 2025 κατά 3 δισ. ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό όμως η αύξηση αυτή εξανεμίζεται από τον πληθωρισμό που επιβαρύνει τα κόστη λειτουργίας του δημοσίου -όπως και των νοικοκυριών.

Παρά την οικονομική στενότητα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να μένει χώρος και για παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής ύψους 880 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η νέα αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (κόστος 400 εκατ. ευρώ), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστος 225 εκατ. ευρώ), η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο (περίπου 100 εκατ. ετησίως), την παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ) αλλά και η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ).

Για να «βγαίνει» ο λογαριασμός το 2025 αλλά και στα επόμενα χρόνια (στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2025 – 2028 που θα σταλεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες) το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει πολλά και στα νέα φορολογικά έσοδα που αναμένει από μέτρα που μπήκαν φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή. Τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αποτιμηθούν μέσα στο καλοκαίρι και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιφορτίζονται να προβούν σε προβλέψεις για τις διάφορες κατηγορίες από τους φόρους που εισπράττονται.

Για το σκοπό αυτό θα περάσουν από τον «αλγόριθμο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα στοιχεία για την απόδοση που είχαν και θα έχουν τα 10+1 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που εφαρμόζονται από φέτος, όπως:

Με βάση την εγκύκλιο Πετραλιά «εφόσον υπάρχει πληροφόρηση για επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων αυτών, προσαρμόζονται αντίστοιχα οι εκτιμήσεις των ταμειακών εσόδων. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση της απόδοσης συγκεκριμένης παρέμβασης από την αρχικώς εκτιμηθείσα, παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς να παρέχουν επαρκή αιτιολόγηση (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών πράξεων απαραίτητων για την εφαρμογή του μέτρου, μεταβολή της βάσης υπολογισμού κ.λπ.)». Στο πλαίσιο αυτό, όποιο περιθώριο διαπιστωθεί πως προκύπτει από επιπλέον έσοδα, πέραν των 2 δισ. ευρώ ετησίως που αναμένονταν από αυτά, θα ανοίγει το δρόμο και για νέες μειώσεις φόρων.

Διαβάστε ακόμη

Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου

Κώστας Γεράρδος – Πλαίσιο Computers: Σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο γίνεται πολυτελές resort (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version