© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Προϋπολογισμό σταθερότητας, αξιοπιστίας αλλά και εκπλήξεων σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Εχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες αλλά και τις θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ενσωματώνει τουλάχιστον μια ντουζίνα νέα μέτρα στήριξης για οικογένειες με παιδιά, πληγέντες από φυσικές καταστροφές, ευάλωτους και αγρότες, πέρα απ’ όσα ανακοίνωσε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός.
Η συνταγή στην οποία θα στηρίζεται ο νέος Προϋπολογισμός είναι το τρίπτυχο:
■ Υψηλές επιδόσεις και πλεόνασμα-έκπληξη για το 2024, ενδεχομένως της τάξεως του 2,5%, όπως δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι επαναλαμβανόμενο και το 2025, καθώς δεν προέρχεται από την ακρίβεια, αλλά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη της οικονομίας.
■ Δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από το επιπλέον πλεόνασμα θα διοχετευτεί για την ακόμα ταχύτερη μείωση του χρέους φέτος. Ενα μικρότερο μέρος μόνο θα διατεθεί σε παροχές του 2024, στέλνοντας το μήνυμα ότι και το 2025 θα συνεχιστεί η ίδια πορεία.
■ Στήριξη της κοινωνικής συνοχής με νέες παρεμβάσεις εκτός ΔΕΘ, πέρα απ’ όσα θα συμπεριλάβει στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα σχεδιάζονται και θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τα τέλη της φετινής χρονιάς.
Πού θα πάνε τα λεφτά
Ο νέος Προϋπολογισμός θα ενσωματώνει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ το 2025. Ενδεχομένως να φτάνουν και στο 1,2 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα δηλαδή από τα 870 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγείλει πριν από τρεις μήνες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Στη βάση αυτή, σχεδιάζεται να ισχύσει διπλάσια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απ’ όσο είχε προαναγγελθεί το 2025 (1% αντί 0,5%). Το σχέδιο της κυβέρνησης είχε αποκαλύψει από την επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου το «business stories» ώστε να μην επιδοτηθούν μόνο οι εργοδότες προκειμένου να κάνουν περισσότερες προσλήψεις και να μειωθεί ταχύτερα η ανεργία, αλλά και οι εργαζόμενοι που θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους. Ετσι θα φτάσει στους εργαζόμενους μεγαλύτερο μέρος από την όποια αύξηση μισθών ανακοινωθεί και ισχύσει το 2025, αντί να καταλήξει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σχεδιάζονται όμως και μέτρα χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος, όπως φθηνά δάνεια για οικογένειες από το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς και άλλες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν μετά τη ΔΕΘ, όπως ρυθμίσεις δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας για αγρότες.
Deal για 3,5 δισ. με τις Βρυξέλλες
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή: για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, ο νέος Προϋπολογισμός μπαίνει ξανά στη μέγγενη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που η Ελλάδα -και όλη η Ευρώπη- είχε σχεδόν ξεχάσει, στον βωμό της αντιμετώπισης των απανωτών υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων που βίωσε ο πλανήτης. Πλέον, όμως, σχεδόν η μισή Ε.Ε. βρίσκεται με το ένα πόδι στη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος και όποια χώρα υπερβάλλει στις δαπάνες θα αντιμετωπίζει προβλήματα με τις Βρυξέλλες ή υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, όπως εκείνες που βίωσε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.
Παρά τις δυσκολίες και τις νόρμες των Βρυξελλών, η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όλο τον Αύγουστο έδωσε διαπραγματευτική μάχη -που θα συνεχιστεί έως αρχές Οκτωβρίου- για να μην ισχύσει το όριο του 3% στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, το οποίο ετέθη ως κατευθυντήρια γραμμή από την Κομισιόν στις αρχές του καλοκαιριού.
Το όριο αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνες 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά μπορεί να αλλάξει ώστε οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες τελικά να αυξηθούν κατά 3,2 δισ. ή ενδεχομένως και 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς πάντως να θεωρείται ακόμα αυτό δεδομένο.
Κινήσεις τακτικής
Κλειδί για μια τέτοια εξέλιξη είναι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Αντί για 2,1% του ΑΕΠ που προϋπολόγιζαν η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες για φέτος, τα στοιχεία δείχνουν εκτίναξη στο 2,3% ή στο 2,5%.
Με γεμάτα ταμεία (περίπου 39 δισ. ευρώ) και με όπλο την ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, ανοίγει δρόμος -με την έγκριση των Βρυξελλών- για περισσότερες παροχές απ’ όσες επιτρέπουν οι διακηρυγμένοι δημοσιονομικοί κανόνες. Κι αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, αλλά και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τετραετία έως το 2028.
Τότε θα αποκαλυφθούν όλα τα μέτρα του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους τα οποία εμπλουτίζονται και θα ξεπεράσουν το όριο των 870 εκατ. ευρώ που είχε θέσει για το 2025 ο κ. Χατζηδάκης, με τον τελικό λογαριασμό (και το άμεσο όφελος για τους πολίτες) να υπερβαίνει το 1 δισ. ή και τα 1,2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Σενάρια για «πάγωμα» στις αντικειμενικές τιμές και για το 2025 εξετάζει το ΥΠΕΘΟ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ