Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024. Το λαϊκό εισόδημα, η ακρίβεια, οι προοπτικές για την οικονομία και τους πολίτες, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι ανισότητες απασχόλησαν τις παρεμβάσεις μελών της Επιτροπής που μετείχαν στη συζήτηση.
«Πρέπει να κάνουμε πολιτική για τον άνθρωπο και όχι μόνο για τους αριθμούς. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε την κοινωνική δικαιοσύνη έτσι ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι γίνεται συμμέτοχος της καλής οικονομικής πορείας που έχει η χώρα, δημοσιονομικά», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 ενισχύει το εισόδημα των πολιτών. «Η ενίσχυση του εισοδήματος μεταφράζεται σε μόνιμη αύξηση αποδοχών και περαιτέρω κατάργηση φορολογικών βαρών. Το συνολικό όφελος για τους πολίτες, ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ, το 2024», είπε ο κ. Καράογλου. Ο βουλευτής χαρακτήρισε παράλληλα, εντυπωσιακή την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο από το 171,4% του ΑΕΠ το 2022, θα κλείσει στο 159,3 το 2023 και θα μειωθεί έτι περαιτέρω το 2024 στο 152,2%. «Είμαστε η χώρα η οποία έχει πετύχει παγκόσμια το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους», είπε ο κ. Καράογλου.
Το κυβερνητικό αφήγημα για την πορεία της οικονομίας, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. «Η χώρα εξοφλεί δάνεια με νέα δάνεια. Πώς λέτε ότι το κρατικό χρέος θα μειωθεί κατά 4 δισ. ευρώ, στο τέλος του έτους, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπεται ελλειμματικός; Μήπως από ρευστοποίηση κρατικής περιουσίας; Ο δανεισμός από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται προκειμένου να μην προσμετράται στο δημόσιο χρέος», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο: «εσείς δεν λέγατε ότι θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα δανειζόμαστε φθηνότερα; Ο ΟΔΔΗΧ, χθες, δανείστηκε με 3,875% όταν τον Ιούλιο είχε δανειστεί με 3,3%». Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει προβλήματα, όπως το ιδιωτικό χρέος, που αυξάνεται διαρκώς απειλώντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Στο κλίμα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι χθεσινές εξαγγελίες είναι ωμή παραδοχή της πλήρους αποτυχίας όλων των εργαλείων που εφαρμόστηκαν για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
«Χωρίς πυροτεχνήματα, διαφυλάξαμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας σε δυσμενές περιβάλλον», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωτσός και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και πάλι με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Όμως είμαστε εδώ για να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διοχετεύσουμε τους δημοσιονομικούς πόρους στοχευμένα, να ανταποδώσουμε στην κοινωνία τους κόπους περασμένων ετών και κυρίως να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολύ πιο αισιόδοξους».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης σχολίασε ότι γίνεται πολύς λόγος για την επενδυτική βαθμίδα αλλά δεν έχει καμία αξία στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. «Με ή χωρίς την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει ακρίβεια, υπάρχει αισχροκέρδεια, γίνονται πλειστηριασμοί, δεν δίνεται λύση στα προβλήματα που διαχρονικά υπάρχουν στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Χουρδάκης.
Ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, έχοντας να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Και το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνει αυτά τα αποτελέσματα. «Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατίθεται με τη χώρα να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Η ανάκτηση ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για πολλαπλές θετικές εξελίξεις στην οικονομία», είπε ο βουλευτής.
Δεν θα υπάρξει ανάκαμψη ουσιαστική αν η κυβέρνηση επιμείνει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι μόνο κάποιες μικρές αλλαγές, σε σχέση με όσα έκανε το 2022, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τις πολιτικές της θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες. Είναι πολύ να ζητήσουμε από την κυβέρνηση το μέγεθος των ανισοτήτων; Που βρίσκονται, από που προέρχονται; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση; Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένας προϋπολογισμός που δεν απαντά σε αυτά και το μόνο που έχει είναι ότι μοιάζει με τον προηγούμενο προϋπολογισμό και είναι πολύ κατώτερος σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων στη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, πολύ κατώτερος από όσο θα περίμενα ακόμα και για μια δεξιά κυβέρνηση».
Διαβάστε ακόμη
Γεωργιάδης: Βγήκε η δικαστική απόφαση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Επαγγελματική ασφάλιση, συντάξεις, επιδόματα: Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό
«Χ»: Ο Μασκ σκέφτεται να καταργήσει το πρώην Twitter στην Ευρώπη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ