Δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται την αύριο Παρασκευή στη Βουλή.
Ωστόσο, το παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με το κύμα ανατιμήσεων δεν κλείνει. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί εκ νέου ο δημοσιονομικός χώρος και οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο τον Δεκέμβριο.
Τώρα εάν η κυβέρνηση θα μοιράσει μέρισμα ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αν υπάρχει πρόσθετο περιθώριο θα δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης. «Η ελληνική οικονομία πρέπει να σταθεί δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά και προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους ελληνικούς προϋπολογισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι «θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα θα δούμε τι ανάγκες υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο». Σε κάθε περίπτωση πάντως «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».
Προϋπολογισμός ανάπτυξης
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2022 κατά 4,5% έναντι του 2021, με κινητήριο μοχλό τον αμείωτο ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (2,9% σε ετήσια βάση), τη σημαντική ώθηση των επενδύσεων κατά 23,4% και την περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 21%, εν μέσω ανόδου του εξωτερικού τουρισμού.
Σε απόλυτα μεγέθη, το 2022 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 9,642 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας στα 186,5 δισ. ευρώ, από τα 176,85 δισ. που αναμένεται να φτάσει ως τον Δεκέμβριο εφέτος (και έναντι 165,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2020).
Την ίδια χρονιά όμως, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 4,1 δισ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από φόρους: τα μισά εξ αυτών (1,9 δισ. ευρώ) από αύξηση των άμεσων φόρων εισοδήματος –λόγω επαναφοράς των φορολογητέων εισοδημάτων στα προ αποζημιώσεων COVID επίπεδα- και τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους λόγω ανάπτυξης και αύξησης της κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, έναντι της εκτίμησης για το πώς κλείνει εφέτος η χρονιάς, οι φόροι εισοδήματος το 2022 θα αυξηθούν κατά 1,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 650 εκατ. στα νοικοκυριά), οι έμμεσοι φόροι 2,2 δισ. (από 26,2 σε 28,4 δισ. ευρώ) και όλοι μαζί συνολικά κατά 4 δισ. (από 45,440 σε 49,519 δισ. ευρώ). Την αύξηση των εισπράξεων θα ευνοήσουν και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία κατά της φοροδοαφυγή (MyDATΑ κλπ).
Διαβάστε ακόμα:
Οικονόμου: Προσπάθεια οι ανατιμήσεις να έχουν μικρό αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία (vid)
Moody’s: Πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους η Ελλάδα το 2022 – Στο 4,3% η ανάπτυξη