search icon

Οικονομία

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Πόσα χάνουν οι εργαζόμενοι με την εκ περιτροπής εργασία

Δυσφορία από τους εργοδότες καθώς είναι αναγκασμένοι να επιβαρυνθούν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενο που δούλεψε κατά το ήμισυ

Έως το 23% των μηνιαίων αποδοχών τους θα χάσουν οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» (μισή δουλειά, μισός μισθός, κρατική επιδότηση) που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου. Από τις περικοπές διασώζονται οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες εκδηλώνουν δυσφορία για το πρόγραμμα «Συν-εργασία» επισημαίνοντας ότι είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για έναν εργαζόμενο που δούλεψε κατά το ήμισυ.

Θα προτιμήσουν λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, τη χρήση των αναστολών συμβάσεων για το προσωπικό τους εξαντλώντας τον χρόνο που τους επιτρέπει ο νόμος και εκμεταλλευόμενοι κυρίως το γεγονός ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού και οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κράτος. Αν και αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις για τις γκρίζες ζώνες του προγράμματος, η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής είναι ότι οι εργοδότες θα καταφύγουν σε άλλες λύσεις. Και αυτές θα είναι είτε οι απολύσεις είτε η απασχόληση λιγότερων εργαζόμενων με πλήρες ωράριο.

Την ίδια ώρα οι μισθωτοί που θα ενταχθούν στο «Συν-εργασία» θα χάσουν έως το 20% του μηνιαίου μισθού τους, ενώ η απώλεια θα ανέλθει στο 23%, αν συνυπολογιστεί το ποσοστό που χάνει ο εργαζόμενος από την αναλογία επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων.

Από τις περικοπές διασώζονται όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (καθαρά 550 ευρώ). Δηλαδή στην περίπτωση που μετά την κρατική αναπλήρωση (60% επί του καθαρού κομμένου μισθού) οι καθαρές αποδοχές υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, στα 550 ευρώ καθαρές αποδοχές το κράτος πληρώνει τα 275 ευρώ, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην υποστεί καμία απώλεια.

Στο ίδιο πεδίο εμπίπτουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό έως 800 ευρώ (καθαρά 677 ευρώ), οι οποίοι μετά την αναπροσαρμογή (μείωση μισθού κατά 50% και αναπλήρωση από το κράτος) πέφτουν κάτω από το όριο ασφαλείας των 550 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, μισθωτός με μεικτές αποδοχές 700 ευρώ (καθαρά 592 ευρώ) θα χάσει 42,33 ευρώ, ενώ χωρίς την επιδότηση του κράτους μέχρι του ορίου ασφαλείας των 550 ευρώ θα έχανε 118,4 ευρώ. Παράλληλα ο εν λόγω μισθωτός στοιχίζει στον εργοδότη 573,97 ευρώ. Το ποσοστό κόστους δηλαδή ανέρχεται για τον εργοδότη σε 66% επί του συνολικού κόστους, παρότι ο μισθωτός εργάστηκε κατά το ήμισυ.

Με βάση τον πίνακα που επεξεργάστηκε για το «business stories» ο κ. Βασίλης Καμπάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελλάδος, για τις μισθολογικές επιπτώσεις του προγράμματος «Συν-εργασία» μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής :

1. Οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό έχουν μηδενικές απώλειες.

2. Οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό έως 800 ευρώ καταγράφουν απώλειες από 42 έως 127 ευρώ (μείωση 7%-19%).

3. Οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό από 850 έως 1.500 ευρώ θα υποστούν απώλειες από 144 έως 254 ευρώ μηνιαίως (μείωση κατά 20%), ενώ αν συνυπολογίσουμε και τη μείωση από το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων οι μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από 168 έως 296 ευρώ (μείωση κατά 23%).

4. Υπερβαίνουν τα 200 ευρώ οι μηνιαίες απώλειες για τους μισθωτούς που αμείβονται με πάνω από 1.050 ευρώ μεικτά.

5. Ο μισθωτός των 1.000 ευρώ που στοίχιζε αρχικά στην επιχείρηση, αν προστεθούν και οι εισφορές, 1.243 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-εργασία», θα στοιχίσει 860,95 ευρώ (ποσοστό 66%) με παροχή μισής εργασίας. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας έχει επισημάνει ότι, παρά την επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Αναλυτικό παράδειγμα: Αν υποθέσουμε ότι ο μισθός σας είναι 1.200 ευρώ μεικτά (1.016 καθαρά), εντασσόμενος στο «Συν-εργασία» θα λάβετε 508,2 ευρώ από τον εργοδότη και 304,81 (60% του απολεσθέντος εισοδήματος) από το κράτος. Δηλαδή παίρνετε 812,8 ευρώ και χάνετε 203,21. Η απώλεια ανέρχεται σε 20%. Υπενθυμίζουμε ότι κατ’ αναλογία θα συμμετάσχει το κράτος και στον υπολογισμό του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων. Σε αυτό το ύψος των αποδοχών η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων ανά μήνα είναι 20,32 ευρώ, ενώ η αναλογία του επιδόματος αδείας 13,55 ευρώ. Επομένως, θα πάρετε στο χέρι τελικά 778,96 ευρώ και θα χάσετε 237,08 ευρώ (ποσοστό -23%).

Τι θα ισχύσει με την αναστολή συμβάσεων στα ξενοδοχεία και την εστίαση

Mε διαφορετικές ταχύτητες θα τρέξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο οι αναστολές συμβάσεων με επίκεντρο τους κλάδους τουρισμού, εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Η αναστολή στις επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου. Από 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων πιθανώς με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία» (μισή δουλειά, μισός μισθός επιδότηση από το κράτος).

Στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου. Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων έχοντας ως επιλογή την ένταξη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία».

Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που θα επαναλειτουργήσουν φέτος υποχρεούνται από την 1η Ιουνίου να προβαίνουν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων με βάση την πληρότητα. Για παράδειγμα, με τη συμπλήρωση του 50% της πληρότητας προβλέπεται η οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας.

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως τις 30/9.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών της αναστολής, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ για 30 ημέρες. Δηλαδή δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα. Οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κράτος, υπολογίζονται όμως επί των 534 ευρώ και όχι επί του αρχικού μισθού.

Exit mobile version