Νέους κανόνες διαχείρισης των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανακοινώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με νομοσχέδιο που θα φέρει εκσυγχρονισμό, αναθεώρηση και κωδικοποίηση των πάμπολλων διατάξεων για τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς είναι διάσπαρτες σε διάφορους νόμους και -πολλές εκ αυτών- χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’50.
Με το νέο πλαίσιο προωθείται η απλοποίηση διαδικασιών χρηματοδότησης των έργων και δράσεων του ΠΔΕ για επιτάχυνση εκτέλεσης, αύξηση απορρόφησης και ενισχυμένη διαφάνεια.
Επιπλέον προωθείται το e-ΠΔΕ II, με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος και προβλέψεις για διαλειτουργικότητα (π.χ. με το gov ERP), χρήση νέων τεχνολογιών κ.λπ.
Για το 2024 προβλέπεται ότι η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ανέλθει σε 12,17 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας και εκτιμάται ότι περισσότερο από το 65% της ανάπτυξης θα έρθει μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Οι πόροι κατανέμονται σε 6,5 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα, σε 2,050 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και σε 3,617 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τι αλλάζει
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
1. ειδικό μηχανισμό για πλήρη έλεγχο που θα γίνεται «κεντρικά» στο σύνολο των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από το Κράτος
2. ταχύτερες διαδικασίες ένταξης νέων έργων
3. ταχύτερη χρηματοδότηση των δικαιούχων με ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών.
4. μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης της αποδοτικότητας των πόρων
5. ειδική εποπτεία έργων που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
6. διαχωρισμό των έργων με εθνική χρηματοδότηση από εκείνα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
7. διαχείριση κόστους συντήρησης των έργων που έχουν ολοκληρωθεί και αποδοθεί προς χρήση
8. ανάλυση κόστους που θα αναλάβει το Δημόσιο για τη συμμετοχή του σε κάθε σχεδιαζόμενο σχέδιο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Επιπλέον, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για να παρακολουθεί την πορεία των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται ή αν και για ποιον λόγο προγράμματα έχουν τελματώσει.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου ήταν επιβεβλημένος καθώς οι δαπάνες του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια κινούνται πλησίον ή άνω του 5% του ΑΕΠ και θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, με στόχο την αύξηση των επενδυτικών δαπανών για να κινήσουν την οικονομία και να καλύψουν αποτελεσματικά χρόνιες ανάγκες της χώρας.
Διαβάστε ακόμη
Σε ποιους δήμους και περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες – Δεκτές οι ενστάσεις (πίνακας)
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η πριβέ συζήτηση και τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα
ΛΑΡΚΟ: Τα θολά σημεία και οι παγίδες για την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ