search icon

Οικονομία

Προβληματισμός στους φορείς της αγοράς για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ζητούν να γίνει παράλληλα μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους για να αντέξουν οι επιχειρήσεις

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι φορείς της αγοράς για την αύξηση κατά 11% που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον κατώτατο μισθό.

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το μέτρο στις επιχειρήσεις και εν γένει την οικονομία εκφράζουν δε, ακόμα κι εκείνοι που είχαν ταχθεί εξαρχής υπέρ της επιλογής της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Eνδεικτική είναι η επίσημη θέση της ΓΣΕΒΕΕ, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σημειώνει ότι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν λύνεται ούτε το πρόβλημα της συμπίεσης των χαμηλών εισοδημάτων, ούτε και της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς απαιτείται συνδυαστικά η μείωση της φορολογίας και πάνω απ’ όλα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΣΕΒ-ΣΕΤΕ: Το ύψος των μισθών να συνδέεται  με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

-Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
-Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
-Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας. 

Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οικονομικό Επιμελητήριο: Να ματαιωθεί και το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου

Την ανάγκη να συνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών επισήμανε και ο πρόεδρος του ΟΟΕ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΟΟΕ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα παρατηρηθεί ανάσχεση της μείωσης της ανεργίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι μείζονος σπουδαιότητας η Κυβέρνηση να επιτύχει και την ματαίωση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. 

ΓΣΕΕ: Η αύξηση δεν δίνει ώθηση στην οικονομία

Κάθε αύξηση είναι καλοδεχούμενη, αλλά «έτσι όπως γίνεται μπορεί να δώσει κάτι σε ένα αριθμό ανθρώπων που πραγματικά βρίσκεται σε ένδυα, αλλά δεν ωθεί την οικονομία», είπε μιλώντας το πρωί στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο πρόεδρος ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Τόνισε ότι η καλύτερη πρακτική για να προσδιορίζεις τον κατώτατο μισθό, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν επανήλθαν.

Έκανε λόγο δε, για παιχνίδια των κυβερνήσεων με τον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι «η παρούσα κυβέρνηση εφάρμοσε τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά και άλλαξε μόνο τις ημερομηνίες». Διερωτήθηκε δε γιατί δεν έγινε η αύξηση δυο χρόνια νωρίτερα όπως θα μπορούσε να είχε γίνει.

ΕΣΕΕ: Περιμέναμε μικρότερη, πιο λελογισμένη αύξηση

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, ενώ πρόσθεσε ότι η συνομοσπονδία υποδέχεται «θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει για τον κλάδο του πως «ειδικά στο εμπόριο δεν υπήρχαν αυτοί οι μισθοί και ούτε υπάρχουν» και εξήγησε πως ο κατώτατος μισθός αφορά «ένα 15% με 18%» (σ.σ. του δυναμικού των εργαζομένων). Πρόσθεσε δε πως η ΕΣΕΕ περίμενε «ελαφρά μικρότερη» αύξηση, καθώς -όπως επισήμανε- στο υπόμνημα που είχε κατατεθεί στην αρμόδια υπουργό, Εφη Αχτσιόγλου, το αίτημα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού «να πάει λελογισμένα και σταδιακά με απώτερο στόχο να φτάσει το 2021 στα 751 (ευρώ) όπου ξεκίνησε».

Παράλληλα, ο κ. Καρανίκας αναφέρθηκε δε και σε ένα ντόμινο εξελίξεων, «με την έννοια ότι θα ανέβουν και τα επιδόματα ανεργίας και ό,τι άλλο υπολογίζεται βάσει του κατώτατου μισθού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως πέρα το γεγονός της αύξησης, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τις επιχειρήσεις την 1η Φεβρουαρίου, το βάρος «πέφτει πάλι στο ίδιο πορτοφόλι» και αναφέρθηκε σε αιτήματα της ΕΣΕΕ που έχουν να κάνουν με την τραπεζική χρηματοδότηση και την αυξημένη φορολόγηση κάτι που σημαίνει ότι «καλείται ο μικρός επιχειρηματίας να καλύψει και αυτός και αυτή τη συγκεκριμένη αύξηση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Επανάλαβε δε το αίτημα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «να γίνει και μια ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος»

Σε ό,τι αφορά δε τη συγκεκριμένη παράμετρο, τουτέστιν το μη μισθολογικό κόστος, ως έτερη συνέπεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέφερε το ότι θα ανέβουν και οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων καθώς βάση υπολογισμού είναι πάλι ο κατώτατος μισθός. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια αύξηση «νομίζω της τάξης του εικοσάρικου», όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ καθώς τοποθέτησε ως κατώτατο όριο «τα 167 (ευρώ) περίπου, πoυ ήταν η χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά».

ΣΒΒΕ: Αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις

Η επιλογή της Κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης που πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, αφού δεν συνοδεύεται με παράλληλα μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Κατά συνέπεια, το προτεινόμενο ποσοστό αύξησης, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 20 εργαζομένους, για μεγάλο ποσοστό ανειδίκευτων εργαζομένων, και, κυρίως, για τις παραγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, σημειώνει και επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνοδευτεί από σαφείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

 

Exit mobile version