search icon

Οικονομία

Πακτωλός 2,7 δισ. ευρώ από… αόριστες ιδιωτικοποιήσεις

Κοστολογούν τα «ασημικά», αλλά δεν λένε ποια είναι - Αγνωστο τι θα γίνει με Ελληνικό, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ελ. Βενιζέλος - Ο προβληματισμός του κ. Τσακαλώτου είναι οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης

του Αργύρη Παπαστάθη

Χωρίς να αναφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα, ο Προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει έσοδα ύψους 2,73 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Το μόνο που σημειώνεται είναι ότι πέρα από τους διαγωνισμούς για τους οποίους υπάρχουν δεσμευτικές προσφορές, αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους 2,01 δισ. ευρώ από διαγωνισμούς έργων οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

Το τοπίο παραμένει θολό καθώς το «Ελληνικό» είναι μπλοκαρισμένο ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται «ενοχλημένος» από τις παρεμβάσεις Υπουργών που καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις και δυσκολεύουν την έξοδο από το μνημόνιο. Είναι για παράδειγμα ηλίου φαεινότερον ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν βλέπει με καλό μάτι την παραχώρηση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ η του 35% των ΕΛΠΕ, ενώ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει αντιρρήσεις για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας.

Παρά τις λίστες των συμμετοχών του Δημοσίου που υπάρχουν στις σελίδες του Προϋπολογισμού απουσιάζει πλήρως το σχετικό πρόγραμμα. Μόνο από πληφορίες γνωριζουμε ότι προωθείται η πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς επίσης του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και στο τέλος του 17% της ΔΕΗ. Άλλωστε το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα (ADP) του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται ακόμη υπό κατάρτιση. Παράλληλα βρίσκεται υπό συζήτηση το θέμα της μεταφοράς πολλών ΔΕΚΟ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή στο Υπερταμείου, μια δράση που έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Το προβληματισμός από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου έγκειται στο γεγονός ότι η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου απαιτεί την τήρηση των στόχων. Επίσης, παράγοντες των Βρυξελλών έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι το Eurogroup θα δυσκολευτεί να δώσει κάτι παραπάνω στην Ελλάδα για το χρέος του χρόνου το καλοκαίρι αν η χώρα δεν φαίνεται πρόθυμη να συνεισφέρει από τη δική της πλευρά. Πιο απλά, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει υποσχεθεί να κάνει και από τις οποίες προέρχονται έσοδα που μειώνουν το δημόσιο χρέος, οι Ευρωπαίοι θα έχουν μικρότερο κίνητρο να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να υποστούν απώλειες.

Προσπέρασαν το «φιάσκο» Κονιόρδου

Για το Ελληνικό, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους Θεσμούς και αποτελεί προαπαιτούμενο στην κυβέρνηση εκφράζεται πώντας αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι μετά το «φιάσκο Κονιόρδου» για το αρχαιολογικό και τα ψηλά κτίρια η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης. Το ΚΣΔ Θα στείλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα οριστικοποιεί το επενδυτικό σχέδιο για να προχωρήσει η επένδυση. Αν εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα από το ΣτΕ τότε σύμφωνα με νομικούς κύκλους τυχόν προσφυγές για τα αρχαιολογικά ζητήματα ή το ύψος των κτιρίων δεν θα έχουν τύχη. Εκκρεμότητα παραμένει, τέλος, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο ελληνικό από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει να υλοποιείται η επένδυση.

Ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας

Εν τω μεταξύ, ειδική αναφορά γίνεται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής διαχείρισης και στοχευμένης αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη. Η πολιτική αυτή έχει ως βασικούς άξονες την καταγραφή, την προστασία και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου.

Οι δράσεις αφορούν στην καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας (Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων και Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας), στην προστασία της (αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων) και στην αξιοποίησή της (Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών- εξορθολογισμός και εξοικονόμηση δαπανών, κατεχόμενα και ανταλλάξιμα κτήματα).

Επίσης, στόχος είναι η προώθηση παρεμβάσεων για τις σχολάζουσες κληρονομιές (μέσω της υλοποίησης προγράμματος ταχείας εκκαθάρισής τους ώστε να μην παραμένουν υποθέσεις εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα), τα κληροδοτήματα και τους αιγιαλούς και τις παραλίες. Ειδικά για το τελευταίο, η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που πραγματοποιήθηκε στο 2017 για έναν μικρό αριθμό θέσεων θα επεκταθεί σε όλες τις δημοπρατούμενες θέσεις, καθώς και σε άλλα αντικείμενα προς δημοπρασία (πχ αμμοληψίες), εξετάζοντας παράλληλα τη δυνατότητα διενέργειάς τους μέσω υπάρχοντος συστήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Άμεσα έσοδα, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, μπορούν να εξασφαλισθούν από την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, που γίνεται σήμερα έναντι μικρού τιμήματος για το Δημόσιο και αφορά στις περιπτώσεις που υπογράφονται μισθωτήρια συμβόλαια, με τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας και αμμοληψιών. Παράλληλα, στόχος είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό- παραλία με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η στόχευση θα είναι διπλή: αφενός να διασφαλίζεται η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και αφετέρου να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της ανάδειξης της δημόσιας περιουσίας η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα προχωρήσει με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων, στον ακριβή προσδιορισμό των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία, που δεν ήταν δυνατό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα και τη στελέχωση των υπηρεσιών (πχ. Καλντέρα νήσου Θήρας). Ο ακριβής εντοπισμός τέτοιων ακινήτων θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον, καθώς και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.

Exit mobile version