Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση πρόωρης αποπληρωμής των δανείων, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ.
Η σύμφωνη γνώμη της γερμανικής Βουλής όπως και άλλων κρατών μελών της ΕΕ ήταν αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα της αναλογικής αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με αυτούς τους δύο μηχανισμούς, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχαν EMS και EFSF γίνεται αμέσως πληρωτέο. Το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε στην προκειμένη περίπτωση κατά πολύ τα 50 δισ. ευρώ. Με την άρση της ρήτρας η Ελλάδα απαλλάσσεται από αυτή την υποχρέωση.
«Χάρη στην άρση της ρήτρας που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας, χάρη στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί τις χώρες του προγράμματος ESM / EFSF, δηλαδή την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ εκ των προτέρων. Ο ESM και το EFSF είναι ο μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους – αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επίσημα αιτήματα στον ESM και το EFSF προτείνοντας πρόωρη αποπληρωμή μέρους των εκκρεμών δανείων της στο ΔΝΤ, ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή θα είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μετά την αποπληρωμή 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Νοέμβριο του 2019.
Διαβάστε ακόμη:
«Στροφή» σε μέτρα ανάκαμψης όταν τελειώσουν τα lockdown
DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών