Στην έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων για την εφαρμογή του πλαισίου μικροχρηματοδοτήσεων προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με τις αποφάσεις αυτές, δρομολογείται η αδειοδότηση των ιδρυμάτων που θα χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς την υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων. Θα χρηματοδοτούνται ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Ίδρυμα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συστήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόπιν αξιολόγησης και χορήγησης άδειας από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίζονται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων όσο και η χρήση τους.
Στα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης θα μπορούν να συμμετέχουν (ή να ιδρύονται από) και ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με την προϋπόθεση να έχουν έδρα στην Ελλάδα. Πρόσωπα που υπάγονται στο δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.
Απαιτείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το αρχικό κεφάλαιο.
Το μέγιστο όριο πίστωσης που θα χορηγείται είναι 25.000 ευρώ. Οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν οι μικροχρηματοδοτήσεις θα αφορούν ανάγκες για επενδύσεις ή για κεφάλαιο κίνησης, ανάγκες εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Το φάσμα των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τόσο μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση όσο και ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή.
Ειδικότερα δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:
-οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
-τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
-τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
-τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.