Τη δημοσίευση νέων τριμηνιαίων στατιστικών στοιχείων, αναφορικά με τις διακρατήσεις χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης από κατοίκους εσωτερικού, ξεκίνησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συναφή στοιχεία δημοσιεύει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως μέρος του σχεδίου δράσης της για την ενσωμάτωση παραμέτρων σχετικών με την κλιματική αλλαγή στη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής της.

Το β’ τρίμηνο η αξία για το σύνολο των χρεογράφων με έμφαση στη βιωσιμότητα που ελέγχονται από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα ανήλθε στα 24,486 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω, 12,475 δισ. ευρώ αφορούν σε πράσινα χρεόγραφα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει του Κανονισμού (ΕE) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2012/24) σχετικά με τις διακρατήσεις τίτλων και την Κατευθυντήρια Γραμμή (ΕΕ) 2022/971 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις στατιστικές πληροφορίες που παρέχονται για τις εκδόσεις τίτλων (ΕΚΤ/2022/25), συλλέγει ήδη από το 2021 τριμηνιαία στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων βιώσιμης χρηματοδότησης από κατοίκους εσωτερικού.

Στις επενδύσεις σε χρεόγραφα βιώσιμης χρηματοδότησης περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες, κατ’ αντιστοιχία με την πρακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ:

(α) πράσινα χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων,

(β) κοινωνικά χρεόγραφα, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων,

(γ) χρεόγραφα αειφορίας, τα έσοδα της έκδοσης των οποίων διατίθενται για τη χρηματοδότηση πράσινων και κοινωνικών έργων συνδυαστικά,

(δ) χρεόγραφα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας, οι εκδότες των οποίων δεσμεύονται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των εσόδων της σχετικής έκδοσης.

Για τα πράσινα χρεόγραφα η πληροφόρηση παρέχεται με διάκριση των επενδύσεων ανά τομέα οικονομίας. Τα στοιχεία καταχωρούνται στην τρέχουσα αξία και αφορούν υπόλοιπα θέσεων στο τέλος κάθε περιόδου.

Για τα κοινωνικά χρεόγραφα, τα χρεόγραφα αειφορίας και τα χρεόγραφα συνδεμένα με ρήτρα αειφορίας, η πληροφόρηση παρέχεται για τα συνολικά μεγέθη, αδιακρίτως του τομέα οικονομίας του επενδυτή κατοίκου.

Ο χαρακτηρισμός ενός χρεογράφου ως χρεογράφου βιώσιμης χρηματοδότησης δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κατηγοριοποίηση εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα δημοσιευμένα έγγραφα των ίδιων των εκδοτών, με βάση την προαναφερθείσα πρακτική που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ.

Η δημοσίευση των στοιχείων διακρατήσεων χρεογράφων βιώσιμης χρηματοδότησης θα πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ακολουθεί την αντίστοιχη πρακτική δημοσίευσης της ΕΚΤ, για το σύνολο των χωρών της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ από το Σεπτέμβριο του 2024 χαρακτηρίζει τα στοιχεία αυτά ως επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ).

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων αυτών είναι η παροχή εμπεριστατωμένης πληροφόρησης σχετικά με την αποτελεσματικότερη ανάλυση των κλιματικών κινδύνων για την πράσινη μετάβαση, που μπορούν να επιδράσουν στη νομισματική πολιτική, στη σταθερότητα των τιμών και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση της μεθοδολογίας και της ποιότητας των στοιχείων αυτών. Τα δημοσιευόμενα στοιχεία θα βελτιώνονται και θα εμπλουτίζονται σταδιακά στο μέλλον ως αποτέλεσμα αυτών των μεθοδολογικών βελτιώσεων. Η δομή και τα περιεχόμενα των πινάκων ενδέχεται να διαφοροποιηθούν σε επόμενο στάδιο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Σημάδια συρρίκνωσης για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον Οκτώβριο

Metlen: Σε ιστορικό υψηλό η κερδοφορία 9μηνου, καθαρά κέρδη 482 εκατ. ευρώ

ΤUI: Κλείσιμο σεζόν με πάνω από 3 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα