Ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων συνεχίζει να διογκώνεται, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πλουσίων υπέστησαν πλήγμα το περασμένο έτος, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Υπάρχουν σήμερα περίπου 2.101 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως – 589 άτομα (ή 38,9%) περισσότερα πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της UBS Billionaire Insights για το 2019.
Ακόμα, αυτά τα πέντε χρόνια, ο συνδυασμένος πλούτος τους αυξήθηκε περισσότερο από το 1/3 (34,5%) για να φτάσει συνολικά τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση καλύπτει τα έτη από το 2013 έως το 2018.
Ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων «έπεσε» για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια το 2018, λόγω του “ισχυρού αμερικανικού δολαρίου, των «τριβών» στις εμπορικές συναλλαγές, των φόβων για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών”, δήλωσε η ελβετική τράπεζα. Ακόμη και έτσι βέβαια, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων παρέμεινε κατά 2,2 τρισ. μεγαλύτερος από το 2013.
Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ήταν οι μοναδικοί που δεν έχασαν θέση το 2018, με τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 0,1%. Από το τέλος του έτους, οι ΗΠΑ φιλοξενούν περίπου 749 δισεκατομμυριούχους με συνολικό πλούτο 3,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ωστόσο, παρέμεινε το μέρος με τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο. Με 754 δισεκατομμυριούχους, των οποίων ο συνδυασμένος πλούτος ανήλθε σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, η περιοχή αντιπροσωπεύει το 36% του συνολικού πληθυσμού των δισεκατομμυριούχων.
Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 43% των δισεκατομμυριούχων της περιοχής, η Ινδία αντιπροσωπεύει το 14%, το Χονγκ Κονγκ το 9% και η Ιαπωνία μόλις το 4%.
Στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων υποχώρησε 5% πέρυσι σε 598 άτομα, των οποίων ο συνδυασμένος πλούτος ανήλθε σε 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η έκθεση ανέδειξε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των γυναικών που εντάχθηκαν στη λίστα. Υπάρχουν σήμερα 233 γυναίκες δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, ποσοστό 46% υψηλότερο από τις 160 που είχαν καταγραφεί το 2013, ξεπερνώντας το ποσοστό αύξησης 39% που πέτυχαν οι άνδρες ομόλογοί τους κατά την περίοδο αυτή.
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες στην Ασία και στις γυναίκες επιχειρηματίες.
“Ενώ η Ασία εξακολουθεί να θεωρείται ότι έχει παραδοσιακά πιο ανδροκρατούμενους πολιτισμούς, είναι ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός των γυναικών δισεκατομμυριούχων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια”, δήλωσε η Julia Leong στην έκθεση.