Ο Οκτώβριος είναι πολύ κρίσιμος για την εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, δεδομένου ότι αν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα στην πιθανότητα έξαρσης των κρουσμάτων, ο αντίκτυπος θα είναι κατά πολύ υψηλότερος σε μία αγορά η οποία ήδη έχει υποστεί πιέσεις.
Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση, για την αγορά καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate.
H αγορά των καταστημάτων βρίσκεται τη δεδομένη συγκυρία σε μία θέση όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πανδημίας, είτε αυτά σχετίζονται με την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, είτε με την πτώση του εισοδήματος των καταναλωτών ή ακόμη και των αλλαγών που συντελούνται όσον αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες και τις δαπάνες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μένει να φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα πώς θα αντιδράσει η αγορά σε αυτές τις αλλαγές σε συνδυασμό με το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% από την ελληνική Πολιτεία.
Ειδικά για την Αθήνα, η πανδημία έχει στρέψει αρκετούς καταναλωτές σε τοπικές αγορές, από την στιγμή που οι καταναλωτές δεν θέλουν να συνωστίζονται μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εξ’ ού και αγορές όπως το Χαλάνδρι ή η Νέα Σμύρνη φαίνεται ότι κινούνται με ικανοποιητικούς τζίρους.
Ως προς τις τιμές των ενοικίων, οι υψηλότερες τιμές, όπως είναι εύλογο παρατηρούνται στην Ερμού και κυμαίνονται από τα 180 ευρώ έως τα 285 ευρώ ανά τ.μ. κατ’ ανώτατο όριο. Ακολουθεί η Γλυφάδα με τις ανώτατες τιμές των ενοικίων να αγγίζουν τα 130 ευρώ ανά τ.μ., ξεκινώντας από τα 80 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Κηφισιάς η διακύμανση είναι από τα 80 έως τα 120 ευρώ ανά τ.μ.. Χαμηλότερα έχει πέσει το Κολωνάκι με τα μισθώματα να διαμορφώνονται μεταξύ 60 και 90 ευρώ ανά τ.μ..
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, το ανώτατο ενοίκιο στην οδό Τσιμισκή, που είναι και η πρώτη αγορά για τη συμπρωτεύουσα κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 160 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην ίδια οδό το κατώτατο όριο εντοπίζεται στα πέριξ των 40 ευρώ ανά τμ.. Στην οδό Μητροπόλεως το ανώτατο όριο φθάνει τα 80 ευρώ ανά τ.μ., και το κατώτατο τα 40 ευρώ, ενώ κατά πολύ χαμηλότερα είναι τα ενοίκια σε σημεία όπως η Εγνατία, η Εθνικής Αντιστάσεων και η Δυτική Είσοδος της πόλης.
Η ανάλυση της Δανός επισημαίνει ότι ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η αυξανόμενη ζήτηση για αυτόνομα κτίρια με χρήση κατοικιών ή ξενοδοχείων φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά, για την κατηγορία των καταστημάτων, η ζήτηση για τα λεγόμενα πολύ καλά σημεία στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως, την Αριστοτέλους και την Καλαμαριά παραμένει. Το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη και η ζήτηση για καταστήματα -διαχρονικά – παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις και το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, ακόμη και ο «αέρας» που θα πρέπει να δώσει ο υποψήφιος μισθωτής.