Όχι μόνον οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κρύβουν έσοδα και εμφανίζουν ζημιές, αλλά και όσοι πιθανώς διαμορφώνουν χαμηλότερα κέρδη για να πληρώνουν λιγότερους φόρους, μπαίνουν το 2023 στη λίστα των στόχων που θα ελέγξει κατά προτεραιότητα η εφορία.
Το «φορολογικό κενό» αναδεικνύεται σε παράγοντα-κλειδί για την επιλογή των υποθέσεων με βάση το risk analysis και τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εσόδων που χρησιμοποιεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Από την πρώτη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία θέτει στις υπηρεσίες αριθμητικούς στόχους ελέγχων για το 2023, προκύπτει ότι:
· σχεδιάζονται τουλάχιστον 25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι
· τουλάχιστον το 70% θα αφορά ελέγχουν σε υποθέσεις ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας ενώ τουλάχιστον το 75% εξ αυτών, σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (δηλαδή για τα έτη 2019-2021).
Οι κατευθύνσεις «φωτογραφίζουν» και τα κριτήρια επιλογής των στόχων. Προκύπτει έτσι ότι σχεδιάζονται:
· από τις υπηρεσίες ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, έμφαση θα δοθεί σε ελέγχους επιτηδευματιών με μεγάλο φορολογικό «κενό» (που πληρώνουν πολύ λιγότερα δηλαδή από όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία και υπολογίζει η φορολογική διοίκηση, αν επεδείκνυαν πλήρη φορολογική συμμόρφωση. Αποφεύγονται πάντως όσοι έχουν ελεγχθεί ήδη ξανά μέσα στην τελευταία πενταετία.
· έλεγχοι σε δείγμα από τις σχεδόν 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει επιστροφές φόρων
· έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες που έκαναν χρήση κρατικών ενισχύσεων (ιδιαιτέρως κατόπιν λήψης πληροφοριών.)
· διασταυρώσεις και αξιοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου που βάζουν σε «εξίσωση» στοιχεία σχετικά με πελάτες, προμηθευτές, τζίρους, περιθώρια κέρδους κλπ
Ψηλά στην λίστα βρίσκονται και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα αξιοποιηθούν έμμεσες τεχνικές ελέγχου για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων ή ενοικίων κλπ, αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, κινήσεις και δεδομένα για καταθέσεις και αγοραπωλησίες, εισοδήματα από διάφορες πηγές, δαπάνες καταναλωτικές ή εξυπηρέτησης δανείων κλπ.
Επιπλέον οργανώνονται:
· στοχευμένοι μερικοί έλεγχοι ΦΠΑ
· τυχαίοι έλεγχοι σε δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων
· έλεγχοι δέουσας επιμέλειας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν σχετική υποχρέωση
· έρευνες για περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας
· έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων
Τέλος ο κύριος Γιάννης Πιτσιλής ζητά από τις υπηρεσίες να αξιοποιήσουν και δεδομένα που παράγονται και συλλέγονται από τη διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Παράλληλα αναζητούνται φορολογούμενοι που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα.
Διαβάστε ακόμη:
Παπαστράτος: Ανοίγει νέος κύκλος επενδύσεων για την επέκταση του εργοστασίου
ΥΠΟΙΚ: Προσδοκίες (υπό όρους) για πληθωρισμό στα «προ εισβολής» επίπεδα ως τον Δεκέμβριο
Προσδιορίστε την εμπορική αξία του σπιτιού σας με ένα κλικ