Αλλαγές στις δηλώσεις πόθεν έσχες φέρνει το νέο νομοσχέδιο με τίτλο: «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 – Ρυθμίσεις για την τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια – Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας – Άλλες διατάξεις Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που βρίσκεται από το Σάββατο 13 Ιουλίου σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 και ώρα 10:00, περιλαμβάνει βασικές αλλαγές στη δήλωση του πόθεν έσχες.
Αυτόματα η συμπλήρωση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ)
Με αυτόματο τρόπο θα πρέπει οι υπόχρεοι να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τη ΔΠΚ στο www.pothen.gr., καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται μέσω της διαλειτουργικότητας στον βαθμό που παρέχεται η δυνατότητα αυτή, και τα στοιχεία που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα οικεία πεδία. Για τα λοιπά στοιχεία, για τα οποία δεν παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσής τους αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας, ο υπόχρεος φέρει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των οικείων πεδίων και επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον τούτο απαιτείται από τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι τώρα.
Συνεπώς οι παραπάνω διευκολύνονται σημαντικά ως προς τη συμπλήρωση της ΔΠΚ, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία, όπως τροποποιείται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, μεταφέρονται με αυτόματο τρόπο μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο έντυπο της ΔΠΚ, ενώ επισυνάπτονται με τον ίδιο τρόπο και τα σχετικά παραστατικά/δικαιολογητικά.
Με τον τρόπο αυτόν, απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την υποχρέωση συλλογής των στοιχείων της δήλωσης (βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά.), τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ταυτόχρονα, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν διορθώσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, διαγραφές, και να υποβάλουν παρατηρήσεις ως προς τις προσυμπληρωμένες εγγραφές, με τις οποίες δεν συμφωνούν, καθώς και να επισυνάψουν σχετικά στοιχεία. Εξάλλου, με την εισαγωγή της υποχρεωτικής διαλειτουργικότητας, πέραν του ότι διευκολύνονται σημαντικά οι υπόχρεοι κατά τη συμπλήρωση της ΔΠΚ., εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα και ο σκοπός της ενίσχυσης της διαφάνειας, η αύξηση του αριθμού των ελεγχόμενων δηλώσεων, η αναβάθμιση της ποιότητας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων των ΔΠΚ, καθώς διευκολύνεται σημαντικά το έργο της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα έχει πληρέστερη εικόνα όλων των σχετικών πληροφοριών για τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου, και, επομένως, θα μπορεί ευκολότερα να πετύχει τον ετήσιο ελεγκτικό στόχο.
Θα υποβάλλουν δήλωση αυτοτελώς οι σύζυγοι
Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η υποχρέωση των συζύγων να υποβάλλουν αυτοτελώς Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Συγκεκριμένα, τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 5026/2023, περί της υποχρέωσης υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ, και διευκρινίζεται με την προσθήκη της λέξης «αυτοτελώς» ότι υπόχρεοι είναι και οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Καθίσταται σαφές ότι ως προς το σημείο αυτό ο νόμος διαφοροποιείται από τον προηγούμενο, υπό το καθεστώς του οποίου τα πρόσωπα αυτά δεν υπείχαν αυτοτελή υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης, αλλά απλώς ενέκριναν την δήλωση του υπόχρεου.
Περαιτέρω, και με δεδομένο ότι πρωταρχικός στόχος του νόμου είναι η ενίσχυση και η επέκταση του ελέγχου, διευκρινίζεται ότι η αυτοτελής υποχρέωση των ως άνω προσώπων θεμελιώνεται αποκλειστικώς και μόνο στη σχέση που τους συνδέει προς τον υπόχρεο. Επομένως, οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι ή τα πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υπέχουν σε κάθε περίπτωση υποχρέωση προς υποβολή ΔΠΚ και ΔΟΣ.
Τούτο, δε, ανεξαρτήτως αν τα πρόσωπα αυτά είναι Έλληνες πολίτες, αν διαμένουν μόνιμα ή όχι στην Ελλάδα, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος ή μη, αν ο γάμος τελέστηκε ή αν το σύμφωνο συμβίωσης συνήφθη στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, καθώς, όπως προεκτέθηκε, η εκ του νόμου υποχρέωσή τους προς υποβολή δηλώσεως έχει ως αυτοτελές και μόνο έρεισμα τη σχέση που τους συνδέει (γάμο/σύμφωνο συμβίωσης) με το υπόχρεο πρόσωπο.
Εξάλλου, σε περίπτωση που τα ανωτέρω πρόσωπα δεν διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στην Ελλάδα, χορηγείται και στα πρόσωπα αυτά ΑΦΜ ειδικού σκοπού, προκειμένου να υποβάλλουν ΔΠΚ και ΔΟΣ, όπως απαιτείται εκ του νόμου.
Διαβάστε ακόμη:
Ο αντίκτυπος της απόπειρας κατά του Τραμπ στις παγκόσμιες αγορές – Τα στοιχήματα των επενδυτών
ΤΑΙΠΕΔ: Αρχίζει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ